Dvacet tisíc diváků za víkend. Plné hotely ve městě, ale i omezení dopravy. Podnik, který může být svou prestiží srovnáván s mistrovstvím světa v motokrosu v Lokti či motorek Brně. Řeč je o premiérovém sokolovském závodě mistrovství světa v trialu, takzvaných šlapačkách. Uskuteční se poslední květnový víkend na koupališti Michal a pořadatelem je Trial Team Březová.

Březováci v minulosti uspořádali řadu úspěšných závodů v rámci republiky či Evropy. Pro letošní mistrovství světa však nestačila kapacita tamního areálu, a závod bude mít premiéru v Sokolově. A hned světovou. „Každý den navštíví závod kolem 10 tisíc návštěvníků. Obsazujeme hotely v Sokolově i nedalekém Lokti. Na přípravě jsme makali zhruba rok," říká pořadatel Pavel Karkoš.

Přijedou závodníci z 20 až 25 zemí včetně Japonska či Austrálie. Půjde o premiéru seriálu MS na evropské půdě. Úvodní závod hostí Japonci. A pořadatelé tasí další trumf. „Jsme ve světovém kolotoči pouze dva pořadatelé, kteří hostí všechny kategorie," pochlubil se Karkoš. Bude se tedy na co dívat. „Trial Team nás požádal o 300 tisíc korun. Doporučili jsme zastupitelům schválit polovinu," řekl starosta Sokolova Jan Picka.

„Jedná se o nejprestižnější podnik na mezinárodní úrovni, samotný status mistrovství světa hovoří za vše. Zúčastní se ti nejlepší jezdci z celého světa a během soutěžní soboty a neděle uvidíme zástupce všech kategorií. Zázemí celé soutěže bude v areálu koupaliště Michal u Sokolova, který nám byl poskytnut v rámci partnerství a za což patří majiteli velké poděkování. Zde bude také probíhat veškerý program, včetně závěrečné ceremonie. Občerstvení pro diváky a zábava pro děti jsou samozřejmostí," potvrdil Karkoš. Děti do 15 let mají vstup zdarma.

Trial je motocyklová disciplína, v rámci které jezdci překonávají přírodní a umělé překážky, na kterých je nutná vytrvalost, zručnost a pravidelný výkon každého z nich. Sekce jsou rozmístěny na okruhu zhruba 10 až 15 kilometrů. Ten z jezdců, který dokáže absolvovat vyznačené kontrolní úseky, dané pro jeho kategorii, s nejmenším počtem chyb, a nasbírá tak nejnižší počet trestných bodů, se stává vítězem.