Film Tři vejce do skla byl motiv slavnostní tabule, kterou prostřeli žáci ze Střední školy živnostenské ze Sokolova na šestém ročníku Regionální soutěže ve stolování, která se konala v domažlickém MKS. Jejich zpracování zadaného tématu První republika získalo nejvíce bodů od poroty, a Sokolovští tak obhájili své loňské prvenství.

O vítězství Sokolovských rozhodly jen drobné chyby jednotlivých týmů. Soutěž byla velmi vyrovnaná. „Šlo například o to, že rukavice, které se používají při manipulaci s inventářem, jenž přijde do styku s hostem, používali i na manipulaci s židlemi a při úpravě stolu," zmínil jeden z prohřešků člen tříčlenné poroty Dalibor Kubů. „Zásadní chyby se nevyskytovaly, ani chyby v připravených meníčkách, tentokrát bylo s tématem dobře sladěné i jídlo. Nejhezčí meníčko měla Střední škola Rokycany. Každým rokem stoupá úroveň soutěže a týmy jsou vyrovnanější než dříve, kdy přeci jen byly znát rozdíly mezi některými školami," dodal Kubů.

„Ke konci soutěže jsme měli na vítěze vytipovány čtyři tabule, každá z nich měla nějakou drobnost, která nám vadila, a tak rozhodovaly detaily," konstatovala porotkyně Jiřina Šlajsová.
„Jak bude tabule vypadat, jsme začali přemýšlet hned v prosinci, kdy jsme se dozvěděli téma soutěže. Přes vánoční prázdniny jsme měli dostatek času vše promyslet. S

nápady přicházeli i samotní žáci, učitelé je musí vést a dát jim určitý impulz," zavzpomínal Milan Louda, učitel odborných předmětů ze sokolovské školy.
„Tematický inventář – nádobí, židle – k naší tabuli, která byla připravena k premiéře filmu Tři vejce do skla, nám zapůjčil karlovarský hotel Richmond, kde se film ve 30. letech natáčel," dodal Louda.

„Další rekvizity nám zapůjčili kamarádi, bylo složité sehnat věci z té doby, mnozí tyto vzácné předměty neradi půjčují," doplnila učitelka odborného výcviku Ladislava Procházková. Sokolovští pilovali přípravu tabule hlavně v minulém týdnu.

„Obhájit loňské vítězství byla výzva, nečekali jsme, že se to v silné konkurenci podaří. Každý ročník domažlické soutěže má vyšší úroveň, školy jsou hodně vyrovnané," zhodnotil Louda. Letošního ročníku se zúčastnilo devět škol z Plzeňského a Karlovarského kraje, a to navíc na poslední chvíli musel z důvodu nemoci účast odříct tým ze stodského učiliště.

„Jedná se o historicky nejvyšší účast," připomněla ředitelka pořádajícího Středního odborného učiliště Domažlice Zdeňka Buršíková. „Zájem o spolupráci s naší školou a o výsledky soutěže navíc projevilo Muzeum gastronomie Praha, které chce výsledky soutěže uveřejnit na svém webu a facebooku," dodala Buršíková.