S její výrobou a stavbou přitom pomáhají studenti Integrované střední školy technické a ekonomické v Sokolově. Ti její části vyrobili v dílnách ve škole. Nyní se ale přemístili přímo do stanice, kde ji v rámci školní praxe sestavují. „Je to fajn, pracovat takto v přírodě, než být zavřený na praxi v dílně nebo nějaké firmě,“ říká budoucí svářeč Pavel Michálek. „Jinak jde o perfektní zkušenost, protože nic podobného jsme zatím nedělali,“ doplnil.

Integrovaná škola pomáhá Droseře už celou řadu let. Stanice dodala žákům díky sponzorským darům materiál. ISŠTE pak vyrobila zdarma jednotlivé části, které nyní ve stanici sestavuje. „Pro Droseru jsme vyrobili už několik voliér. Teď je řada na té největší,“ sdělil učitel odborného výcviku Jiří Šafář, který tým šikovných žáků vede. V rámci výuky pracovali žáci na konstrukci voliéry ve škole několik týdnů. Nyní ji už týden pečlivě montují a svařují v Droseře. „Pro kluky je to nová zkušenost,“ řekl jednoznačně Šafář.

Za pomoc od sokolovské školy je vděčný zvířecí záchranář a správce stanice Vladimír Tomáš Smolík. „Kluci jsou šikovní. Díky jejich pomoci a pomoci školy šetříme velké peníze, protože právě práce bývá často dražší než samotný materiál,“ řekl.

Drosera je dobrovolnická stanice, jejíž provoz je přímo závislý na pomoci měst, obcí, sponzorů a řady dobrovolníků. Ročně ošetří na pět stovek zvířat. Stanice má i vlastní ´zvířecí babybox´, kam mohou lidé poraněná zvířata odkládat v případě, že jsou záchranáři na výjezdu.

Kateřina Bóhmová
Při Dni s policií se přenesete i do dob četnictva