Nemáme nic proti turistům, naopak. Ale paintball, čtyřkolky, ohně či stany tu nebudeme tolerovat. Přesně to vzkazují ochránci přírody lidem, kteří míří do zatím panenské přírody v okolí horské Přebuzi. Je zde totiž národní přírodní rezervace Rolavské vrchoviště.

„Zatímco v 80. letech zavítala během víkendů o letních prázdninách do těchto míst zhruba dvacítka lidí, v dnešní době je to během stejné doby přes tři tisíce lidí. Máme radost, že lidé chodí do přírody, ale musí si uvědomit, že to je rezervace," říká Rudolf Kovařík z hnutí Rosnatka.

Hnutí se snaží o zachování vzácné krajiny v regionu. On spolu s dalšími dobrovolníky prostor monitorují. Turistům rozdávají letáky a informují je, že mají chodit po cestách. Hnutí spolu s dalšími orgány se na nedávné schůzce dohodly, že by chtěly zřídit dvě naučné stezky v rezervaci.„Když už se tam lidi dostanou, aby věděli, co mohou vidět," upřesnil Kovařík.

Se zlou se potáže ten, který v rezervaci například rozdělá oheň. Dobrovolníci přivolají pomoc hasičů, kteří jsou na místě maximálně do půl hodiny. „Takový hříšník pak může nejen zpytovat svědomí, ale také zaplatit 15 až 20 tisíc korun," dodal Kovařík.