Petra se totiž rozhodla, že svoji dceru nebude vozit v kočárku, ale nosit v šátku. A sama je podle svých slov překvapená, kolik maminek, které nosí děti v šátku, v Sokolově potkává. Obliba nošení je dokonce tak velká, že právě včera skončil 1. ročník Evropského týdne nošení dětí.

„Já mám celkově jiný přístup ke všemu, co se týká mateřství,” vysvětluje. První informace o nošení dětí v šátku získala z internetu, v těhotenství pak navštěvovala i kurzy v sokolovské nemocnici, protože se stejně jako většina dalších maminek bála, že šátek nebude umět uvázat. Štěpánka sice má kočárek, díky babičkám, ale vozila se v něm jen asi tři týdny. „Já jsem se zpočátku bála se šátkem, tak jsem ji nosila jen doma. Jí se ale v kočárku nelíbilo, tak jsem to zkusila i venku. Každá máma, která to vyzkouší, tak okamžitě pozná, že tak to má být,” je přesvědčená.

A jaké přednosti tedy vidí v nošení dětí v šátku? Bezprostřední kontakt s dítětem je důležitý, ale převažovat začíná praktická část. „Dám Štěpánku do šátku a můžu dělat cokoli, mám volné ruce. Dílničky, vyrábím si, chodíme na výlety, na kulturu. Dostanete se i tam, kam to s kočárkem nejde. Máme dokonce i taneční kroužek maminek s dětmi v šátku,” vyjmenovala. Je jich zhruba třináct, jmenují se Dancing Mamas, pravidelně se scházejí v Horňáku, a už dokonce i vystupovaly.

Do výhod Petra řadí samozřejmě i citovou stránku nošení. „Se šátkem jsme zahnaly spoustu blbejch nálad, bolístek, nespavých večerů. Když byla Štěpánka úplně malinká, měla koliku a bolelo ji bříško, šátek byl to jediné, co zabralo,” přiblížila. Možná někoho napadne, že neustálým kontaktem dítěte a matky se tak může vypěstoval závislost, fixace, že dítě bude rozmazlené. „Já si myslím, že je to přesně naopak. I maminky, co odnosily víc dětí, potvrdí, že když přijde doba objevování, děti najednou tu mámu nepotřebujou, nemají s tím problém.” A její dcera ji v tom jen utvrzuje.

Stavba hřiště na Vítězné začala.
Stavba centrálního dětského hřiště konečně začala

A také ostatní maminky jí ve všem dávají za pravdu. „Bez šátku si to ani nedovedu představit”, „Jo, jo, ten kus hadru je nejlepší vynález”, „Nosíme každý den, je to nádherně strávený čas”, to jsou ohlasy maminek na facebookovém profilu MendŠ, který Petra zřídila, když se Štěpánka narodila. Existuje i základní skupina na facebooku, z níž čerpají všechny maminky. Jmenuje se Nosíme děti a je v ní už kolem 40 tisíc přihlášených rodičů. Nosit totiž nemusí samozřejmě jen maminky.

I šátky si Petra shání po internetu. Může jít o investici ve výši několika tisíc, ale jak říká, šátek nošením neztrácí hodnotu. Naopak. „Šátek, který koupíte nově, je méně pohodlný než šátek nošený. Čím víc dětí v něm odnosíte, tím má paradoxně vyšší hodnotu,” objasnila. Proto adminky z facebooku občas dostanou od firem nové šátky a ty pak kolují mezi maminkami po republice jen za poštovné. Šátky se dají nosit na břiše, na zádech či na boku, není problém ani v zimě, protože existuje speciální nosicí oblečení. „Některým maminkám přijdou šátky drahé, tak radši zakoupí levnější nosítko, visítko. Ta jsou ale špatná, protože děti v nich nesedí, ale visí a mají vyztužená záda,” připojila zkušenost na závěr.

Pokud jako rodiče přemýšlíte o tom, že byste své dítě raději nosili v šátku, obraťte se na zmíněné profily na sociálních sítích. Určitě vám tu se vším pomohou a poradí.