Zájem o klání je stále větší. O to cennější je úspěch Základní školy v Dukelské ulici v Kraslicích, jejíž žáci devátého ročníku Pavel Fišer, Lucie Brossmannová a Barbora Kácová vyhráli v konkurenci více než pětadvaceti tisíc dětí první místo v kategorii druhých stupňů základních škol v České republice.

Obliba soutěže podle pořadatelů každý rok roste. Letos se uskutečnil už pátý ročník. „Velký zájem dětí i pedagogů nás pochopitelně těší. Letošního ročníku soutěže se zúčastnilo 25 365 žáků základních a středních škol," uvedl za pořadatele Martin Vachal s tím, že od roku 2010 již soutěžilo více než 122 tisíc žáků.

Žáci museli během soutěže prokázat vědomosti z oblasti stravování, pohybu, potravin a doplňků, zdravovědy, ekologie a smyslů v praxi. V průběhu celého školního roku mezi sebou bojovali jednotlivci a pak týmy jednotlivých škol o postup do dalších kol.
Výsledky soutěže například ukázaly, že jako nejtěžší se pro některé soutěžící jevila otázka na zdroj transmastných kyselin. Správnou odpověď „oplatky a sušenky" zvolilo mezi dalšími možnostmi (margaríny, máslo a celozrnné pečivo) pouze 9,3 % soutěžících. Téměř všichni naopak věděli, proč nevynechat svačiny. „Je dobré vidět žáky základních a středních škol, kteří si v dnešní uspěchané době našli čas věnovat se oblasti zdravé výživy a zdravého životního stylu. V mladém věku málokoho trápí otázka výživy, ačkoliv má obrovský vliv na budoucí vývoj a zdraví v dospělosti. Někteří z nich si již začínají uvědomovat, že zdravá výživa vč. zdravého životního stylu je i prevencí obezity a různých nemocí," konstatoval Jiří Brát, hlavní odborný garant soutěže.

Samotná kraslická základní škola žila soutěží už od podzimu, kdy se uskutečnila školní, okresní a krajská kola soutěž SAPERE. „Tato kola probíhala na PC speciálním herním softwarem. V 2. kategorii jsme se úspěšně probojovali až do celostátního kola za Karlovarský kraj do Prahy," vylíčila učitelka Bohumila Trohemčuková. V refektáři historického areálu EMAUZY se pak utkalo pět nejlepších tříčlenných družstev z celé ČR. Soutěžící museli vybrat správnou odpověď na položenou otázku, a to co nejrychleji. „Toto naši žáci zvládli na jedničku, umístili se na úžasném 1. místě. Takovýto úspěch svých žáků považuji zatím za největší úspěch v mé učitelské profesi a jsem na ně velice pyšná, jelikož se na soutěž poctivě připravovali a zvládli s úžasným klidem atmosféru celostátního kola. Souhlasím s dětmi, když vítězství okomentovaly slovy – být první v republice je nádherný pocit. Pavlovi, Lucce a Barče děkujeme za vynikající reprezentaci školy, města a celého Karlovarského kraje," dodala Trohemčuková.