„Napadlo nás, že zeleninová vlna je teď dost populární a není to spojené už jen s vegetariánstvím nebo veganstvím, ale se životním stylem,” prozradila jedna z organizátorek Marie Bierdümpflová, jak vznikla myšlenka uspořádat piknik, na kterém si lidé nejen pochutnají, ale rovněž se i vzájemně inspirují.

„Je spousta z nás, kteří znají řadu receptů, úprav a variant, jak se zeleninou nakládat, a bylo by fajn to vzájemně mezi sebou sdílet,” uvedla. Proto společně s Kateřinou Veselou zvolily i formu pikniku. Každý na něj přinese něco na ochutnání, podělí se o zkušenosti, případně o recept a ostatní se inspirují a obohatí tak svůj jídelníček. Organizátorky navíc nechtějí piknik omezit striktně na zeleninu, tudíž například sýry, vajíčka nebo mléko jsou rovněž vítány. „Je i spousta sýrových pokrmů spojených se zeleninou, které k sobě dobře ladí,” je přesvědčená Bierdümpflová.

Piknik je určen naprosto všem bez rozdílu věku i zeleninového vyznání, říkají organizátorky. Kromě chuťových pohárků slibují, že naladí i ty sluchové, neboť pozvání přijalo ústecké duo Deši. Těšit se tak můžete na tóny australského didgeridoo a barytonsaxofonu. „Nezapomínáme ani na nejmenší, po celou dobu našeho piknikového veggetění bude k dispozici hrací recy-koutek s rozličnými hříčkami, které si děti budou moci vyzkoušet. Piknik je rozhodně baby-friendly, rovněž jako bezbariérový,” upřesnila.

Vegget´17 se v Kynšperku koná pod hlavičkou sdružení Re-Generace. To vzniklo v roce 2014 a zaměřuje se hlavně na mladé lidi. „Chceme se podílet na chodu města Kynšperk, snažíme se podpořit zejména aktivity mladých – Re-Generace – mladá generace. Věříme, že v Kynšperku je potenciál v mladých lidech,” říká hospodář Re-Generace a současně kynšperský zastupitel Josef Kubát.

Veggetit se bude v neděli od 14 hodin vedle dřevěné lávky s výhledem na líně plynoucí Ohři. „Určitě bude fajn, když si přinesete vlastní deku a nějakou zeleninovou mňamku, která by mohla být inspirací ostatním masožroutům, kteří sem tam zeleninou opovrhují. Pojďme společně sdílet nápady a inspiraci na chutné a zdravé recepty! Budou zajištěny chladicí boxy i stinné místo se stoly, které nám poslouží jako raut,” zvou organizátorky.

Ilustrační foto.
Na motokrosové mistrovství světa dohlédnou desítky policistů