Co si vybavíte, když se řekne Sokolovsko?

Samozřejmě můj rodný region. Mnozí o něm mají jen ty nejhorší představy, ale ti, kteří sem přijedou, naopak zjistí, že to je pěkná krajina, která je ze severu tvořená Krušnými horami, na jihu Slavkovským lesem. Mezi tím je Sokolovská pánev, ale i ta je zajímavá, protože tam vznikají například nová jezera a jsou tam krásné cyklostezky.

 

Jaké je Vaše nejoblíbenější místo v regionu?

To souvisí právě s tou nově vznikající krajinou, je to bývalý hnědouhelný velkolom, nyní jezero Medard nedaleko Sokolova. Druhým oblíbeným místem, které se nachází pod zemí, je národní kulturní památka, středověký cínový důl Jeroným.

 

Kdo je Váš životní vzor?

To je složitější otázka, ale když se nad ní zamyslím, napadnou mě moji dva dědečkové. Ti mě zejména v dětství hodně ovlivňovali.

 

Jaký jste byl student?

Na základní škole jsem byl považovaný za geniální dítě, protože jsem všechno věděl a všechno jsem měl přečtené. Když už jsem byl starší, víc jsem se zabýval sportem než učením. Zejména ve středoškolském období jsem byl hodně sportovně aktivní. Nějaké ty lumpárny mě asi minuly. Sportovní nadšení mi vydrželo i na vysoké škole. Dokonce jsem na kole jezdil ze Sokolova až do Plzně, kde jsem studoval. Hodně mě například ale ovlivnilo i období vojny. Z každého toho času jsem si určitě vzal něco do života.

 

Kde jste potkal svého životního partnera?

Tady v regionu, moje manželka pochází z Karlových Varů.

 

Kde jinde než tady, byste chtěl žít?

V České republice nejspíš v Písku. Souvisí to s tím, že jsem tam byl částečně na vojně, a i v dětství jsme tam často jezdili z tábora v Podolí na výlety. To město se mi líbí. O cizině jsem moc nepřemýšlel. Určitě bych nechtěl žít někde v tropech. Hodně se mi líbilo v Dánsku, podnebí, přátelští a příjemní lidé.

 

Máte nějaké motto, kterým se v životě řídíte?

Líbí se mi rčení, že nejlepší věci jsou zadarmo. O tom jsem se mnohokrát přesvědčil, že není nutné mít všechno, co nám podsouvají, že musíme mít. Každý den máme zadarmo třeba západ slunce nebo svoji rodinu.

Proč čtete Sokolovský deník?

Dočtu se tu mnohé z regionu, konkrétně i ze Sokolova. Dozvím se i různé věci celostátního charakteru i ze zahraničí. Líbí se mi třeba zpracované statistiky, přílohy. Nejvíc mě ale zajímá samozřejmě to, co se děje přímo tady v regionu.