Zprávy z Asie, stejně jako varování ministerského náměstka Romana Prymuly, totiž zněly už na začátku roku jasně: nový typ koronaviru je extrémně nakažlivý a rozhodně se nedá srovnávat s chřipkou. Česko by se proto mělo připravit.

Odběrové místo na Bulovce
Česko už má 298 případů koronaviru, téměř polovina lidí nezná místo nákazy

„Pouhé mediální téma"

Přesto se šéf rezortu Adam Vojtěch při žádosti o mimořádné zasedání Sněmovny kvůli koronaviru na konci ledna vyjádřil: „Chápu, že roušky jsou teď velké mediální téma, ale žádný zásadní problém nám nehrozí. Česko je zásobené dobře a u dodavatelů máme objednán další milion roušek.“ Jakékoliv další projednání blížícího se nebezpečí ministr odmítl.

Výsledek: zoufalý nedostatek nejenom speciálních respirátorů a roušek, ale také dezinfekčních prostředků nebo ochranných medicínských brýlí. „Žádné ochranné pomůcky skutečně nemáme a nelze je ani nikde sehnat,“ přiznal Deníku ještě včera odpoledne praktický lékař ze Zlína Lubomír Nečas.

Desatero odpovědného občana
Desatero odpovědného občana. Jak se teď chovat, abyste chránili sebe i okolí?

Podobná situace podle něj panuje po celé zemi. To ostatně potvrdil i pražský primátor Zdeněk Hřib, podle kterého dostali zdravotníci z hlavního města pouhých padesát respirátorů.

„Namísto očekávaných čtyř až pěti tisíc respirátorů jsme jich obdrželi jen 1200,“ postě-žoval si také moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Blíží se kolaps

„Obvoďáci“ a jejich sestry jsou přitom „vojáky v první linii“, kteří se s akutními případy setkávají nejdříve. Současně jde většinou o rizikové skupiny, protože pandemický koronavirus si podle statistiky vybírá hlavně starší věkové skupiny. Průměrný věk praktiků přitom přesáhl 57 let. Pokud se tedy tito lékaři nakazí, čeká zdravotnictví skutečný kolaps.

Co znamená karanténa?
PŘEHLEDNĚ: Češi sevření v karanténě. Podívejte se, co to pro vás znamená

Nejnutnější vybavení ovšem chybí i nemocnicím. Hlavně těm menším. I to už týdny zaznívá na společných jednáních hejtmanů a vlády. Některé okolní státy už proto vývoz jakéhokoliv zdravotnického materiálu zakazují. Podle právníka Ondřeje Dostála je totiž povinností státu bezpečnost zdravotníků zajistit. „A to nejen ve státních nemocnicích, jak se ministr tváří, ale i všude jinde,“ řekl.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník