Nyní je ovšem automobilka v čínském vlastnictví a nabízí především auta pro rodiny. U nás, kde začala působit toto léto, jsou zatím v nabídce dva modely. Prvním z nich je menší crossover ZS, který pohání výhradně zážehový motor, druhým pak typ EHS. Vlastně je oficiálním pojmenováním modelu jen zkratka HS, ale to „éčko“ na začátku znamená samozřejmě elektrifikaci.

Tento vůz, který se svojí velikostí řadí zhruba mezi škodovácká SUV Karoq a Kodiaq, totiž pohání ústrojí typu plug-in hybrid, Zážehová čtyřválcová přeplňovaná patnáctistovka má sama o sobě výkon 162 koňských sil. Jelikož jí ale sekunduje elektromotor, který má výkon 122 koní, dostane každý kupující tohoto automobilu vůz, který až překvapuje svojí schopností akcelerace na úrovni takzvaných „ostrých“ hatchbacků.

Zatímco sídlo automobilky je nyní v Šanghaji, kde se také její modely vyrábějí, designové oddělení sídlí ve Velké Británii. Auto, které jsme získali na redakční test, svým vzhledem na první i druhý pohled nijak zásadně nevybočuje ze současného globálního „SUV“ stylu. Měl jsem lehce dojem, že se při kreslení některých partií designéři tu inspirovali u Mazdy, tu u korejského Hyundai, ale celek působí poměrně harmonicky.

Na exteriér i interiér se všemi detaily se podívejte do naší komentované fotogalerie.

Interiér také není extravagantní. Našel jsem zde volant klasického „střihu“ i nad horní úroveň palubní desky čnějící multimediální displej. Bohužel pod ním chybí panely pro ovládání audiosystému a klimatizace. Pokud chce něco z této oblasti nastavit nebo upravit, musí začít trefovat příslušné ikony na obrazovce. Vstup do příslušného menu poněkud zrychlí zmáčknutí klávesového spínače označeného třeba ikonkou větráčku a teploměru.

Hlasitost se nejlépe upravuje tlačítky na volantu. Dalších fyzických ovladačů je v interiéru již velmi málo. Jedním z nich se třeba spíná asistenční systém pro jízdu z prudkého kopce. Do terénu však MF EHS příliš vhodné není. Jednak má jen pohon předních kol a jednak světlá výška činí jen 145 milimetrů.

Peugeot kombíky umí. Platí to i novém 308 SW
Pro radost z cestování: Test nového Peugeotu 308 SW

Potěšil mě tvar a velikost předních sedaček, kvalita materiálů všude kolem předních i zadních cestujících i jejich zpracování. Za evropskou, korejskou nebo japonskou konkurencí v tomto velikostním a cenovém segmentu MG nezaostává.

Na zadních sedadlech je místa opravdu dost. Ovšem vzniklo trošku na úkor zavazadlového prostoru. Pro aktivně žijící rodiny je kufr už trošku malý. Navíc chybí otvor pro prostrčení delších předmětů v zadním opěradle, které je rozdělené v méně praktickém poměru 60:40.

Jak spolupracují elektřina a benzín?

MG EHS disponuje docela velkou kapacitou externě dobíjitelné baterie. Ta pojme 16,6 kWh a výrobce slibuje, že se díky ní bez zapojení spalovacího motoru dá ujet více než padesát kilometrů. V panujícím letním počasí jsem si ověřil, že to v městském prostředí není nadsazený údaj. Pokud člověk opravdu chce jet bez produkování výfukových plynů, tak musí nejprve zmáčknout spínač s označením EV. Jinak auto především využívá sílu spalovacího motoru.

Elektřina pak sice umí tomuto agregátu ulehčovat práci i několik stovek kilometrů, avšak spotřebu benzínu snižuje poměrně málo. Drtivá většina plug-in hybridních aut funguje přesně obráceně. Nejprve totiž využije kompletní zásobu elektřiny a teprve v případě nutnosti zapne motor s vnitřním spalováním.

V praxi, když jsem se vydal na jednu testovací trasu vedoucí z Prahy kousek po dálnici a pak po okresních silnicích Benešovska, ukázal palubní počítač po sto kilometrech spotřebu 6,4 litru benzínu a 3,6 kWh elektřiny.

Auto jsme prověřili i nedaleko místa jeho vzniku
Nejmenší české auto je pohledné, ale docela pomalé: Test Toyoty Aygo X

Těm, kteří jezdí hlavně po městě a jsou schopni a ochotni každých zmíněných padesát kilometrů dobíjet, pak možná bude trošku vadit nemožnost využívat rychlodobíjení. I z wallboxu totiž nabíjení maximálním dostupným výkonem 3,7 kW trvá více než čtyři hodiny.

Podvozek je naladěn komfortně, ale přejetí větších nerovností nepřinese nepříjemné rozhoupání karosérie. Auto lehce znervóznělo až při pokusu o sportovnější jízdu po opravdu nekvalitní vozovce. Spořádání otcové od rodin, pro které je auto určeno, se však do takto „velkých akcí“ pouštět nebudou.

Žádné výhrady jsem neměl ani k fungování automatických převodovek. Šestistupňová spolupracuje se spalovacím motorem, čtyřstupňová s elektromotorem. Obě navíc umí spolupracovat a ta u elektromotoru vyhlazuje prodlevy při změně převodových stupňů pracujícího „spalováku“. Přirozeně z hlediska evropského řidiče bylo naladěno také řízení a účinek posilovače brzd.

A o bezpečnost případní zájemci také nemusejí mít obavy. Auto obdrželo při testech nezávislé organizace EuroNCAP nejvyšší pětihvězdičkové hodnocení a zkoušený exemplář, který byl ve vyšším ze dvou výbavových stupňů, disponoval třeba také systémem pro varování před vozy ve slepém úhlu nebo udržování v jízdním pruhu.


Plusy:

kvalita použitých materiálů a zpracování

prostor v kabině

funkčnost hybridního systému


Mínusy:

Menší zavazadlový prostor

Jen průměrná spotřeba

ovládání „všeho“ na displeji

Základní technická data:


Karosérie: pětimístné pětidveřové SUV

Motory/Spotřeba: plug-in hybridní systém - 258 koní/1,9 litru na sto kilometrů

Převodovky: desetistupňová automatická

Vnější rozměry: 4574x 1876x1664 mm

rozvor: 2722 mm

Zavazadlový prostor: 448/1375 l

max. rychlost : 190km/hod

Zrychlení 6,9 s

Ceny: od 87940Kč