Stačí přísná hygienická opatření

ANO Od pondělka je sice otevřena prakticky celá země, ale za přísných hygienických opatření. Ve vnitřních prostorách musí lidé nosit roušky a dodržovat odstupy. Dokonce i na koupalištích je zakrytí obličeje povinné vyjma vlastního plavání a slunění. Jsou také stanoveny maximální počty návštěvníků tak, aby nevznikal nával.

NE Lidé se přestali bát. Už teď chodí bez roušek, na zahrádkách restaurací se navíc shlukují. Kdo bude kontrolovat dodržování pravidel ve vnitřních prostorách a jak? Navíc jsou vládní nařízení někdy klopotná a jen těžko pochopitelná. Například kdy si musí host natáhnout masku? Snad mezi jednotlivými sousty? A kdo smí vlastně sedět u jednoho stolu?

Jaký je váš názor, mělo by Česko již otevřít hranice?
ČERNÁ A BÍLÁ: Měli bychom už otevřít hranice?

Uvolnění nepřináší větší počet případů

ANO Člověk nemusí viset na ústech epidemiologů, aby si udělal jasný obrázek. Žádné uvolnění nepřineslo zhoršení epidemie. Po Velikonocích se odborníci obávali značně většího počtu nakažených, a nic. Ani první větší vlna svobody, kdy se otevřely i velké obchody a zahradní restaurace, situaci nezhoršila. Zkušenost ukazuje, že důvod k obavám není ani teď.

NE Předchozí „rozvolňovací“ vlny byly postupné a přísně řízené. Dalo se kontrolovat a vyhodnocovat, jaké jsou výsledky. Toto pondělí však znamenalo zásadní zlom: otevřeno je prakticky všechno, lidé se mohou scházet v poměrně velkých skupinách. Nedávný případ dolu Darkov je výstrahou, jak snadno vznikne v takové skupině nové epicentrum.

Černá a bílá
ČERNÁ A BÍLÁ: Má už Česko koronavirus pod kontrolou?

Epidemie končí, není čeho se bát

ANO Koronavirus je sice nebezpečnější, ale jinak se chová jako každá virová nákaza. Epidemie v jednu chvíli vrcholí, potom opadává až k nule. Čísla nejen z Česka, ale z celé Evropy dokazují, že nemoc je na ústupu. Není sice stoprocentně jisté, zda nepřijde na podzim či v zimě druhá vlna, léto bude ale nepochybně pro lidi bezpečné.

NE I největší odborníci přiznávají, že o novém koronaviru nevíme takřka nic. Objevují se desítky mutací, virus se snaží svému hostiteli, člověku, přizpůsobovat. Nevíme ani to, proč je průběh choroby statisticky tak rozdílný v různých zemích a skupinách. Předpovídat tedy, že se bude chovat jako běžná chřipková epidemie, je nezodpovědné.

Měly by být před prázdninami otevřeny všechny školy?
ČERNÁ A BÍLÁ: Měly by být před prázdninami otevřeny všechny školy?

Pro hospodářství je otevření nezbytné

ANO Českou ekonomiku čeká zcela nevídaný propad. Schodek rozpočtu bude nejméně tři sta miliard korun. Jsou ohroženy statisíce pracovních míst v mnoha oborech. Vše může být mnohem horší, až se ukáže, jak na zemi dopadne celosvětová krize. Restaurace a hotely by už nemusely dlouho přežít. Jejich pád by zasáhl desítky navazujících odvětví.

NE Ani v zemích, které byly postiženy daleko kritičtěji a i zákazy jsou tam přísnější, nevidíme vlny masových krachů. Pro ty, kteří přece jen ekonomicky nevydrží, má stát připravené podpůrné programy, které jim pomohou zase vstát. Dalších čtrnáct dní omezeného provozu by nikomu zásadně neuškodilo. A bylo by pak mnohem jasnější, kam se epidemie ubírá.