Hrozí druhá vlna epidemie

ANO Více než dvě stě případů denně několikrát po sobě. Sami hygienici přiznávají, že nedokážou sledovat všechny. Nákaza se objevuje na nečekaných místech, kde dříve téměř nebyla, jako jsou např. jižní Čechy. Epidemiologové navíc většinou soudí, že aktivita viru s podzimem vzroste. Už teď se dostal do domů pro seniory, kde jsou lidé ohroženi nejvíce. Kolaps zdravotního systému nemůžeme v zimě vyloučit.

NE Vzrůstá sice počet infikovaných, nikoli však počet hospitalizovaných, a už vůbec ne počet velmi těžkých případů. Většina lidí s pozitivním testem má lehké nebo dokonce žádné příznaky nemoci. Virus pravděpodobně zeslábl na- tolik, že není třeba přistupovat k drastickým opatřením, která omezují lidskou svobodu. Navíc se ukazuje, že stačí dodržovat běžné hygienické návyky, aby byl člověk v bezpečí.

Černá a bílá
ČERNÁ A BÍLÁ: Má smysl covidový semafor pro okresy?

Ústenky jsou jen malým omezením

ANO Zákazy a omezení, přijaté v březnu byly jakousi drahou pojistkou. Stát raději přistoupil na nevídaný propad ekonomiky, než aby vystavoval občany riziku, že budou stonat a umírat bez odpovídající péče. Na jaře se ukázalo, nejen u nás, že roušky jsou účinným prostředkem proti šíření nemoci. Nyní je to ta nejmenší pojistka. Za cenu lehkého nepohodlí budeme mít jistotu, že se vyhneme druhé vlně.

NE Ústenky nechrání zdravé, jen částečně snižují riziko přenosu od nakažených. V pražské hromadné dopravě jezdí několik týdnů miliony lidí bez roušek denně, a covid se tu nešíří. Zakrývání tváře je navíc velká otrava pro všechny, skoro nesnesitelná pro lidi s dýchacími potížemi. Navíc přispívá ke strachu a depresi.

Měli bychom napodobit rakouské zpřísnění

ANO Nový nárůst pozitivně testovaných v Česku patří k nejvyšším v Evropě. Některé země nás proto řadí mezi rizikové partnery. Sousední Rakousko, kde je případů méně, zavádí preventivně roušky. Podobně se chovají například Řecko či Itálie – zpřísňují opatření při prvním náznaku, že by se epidemie mohla znovu vymknout kontrole.

NE Naši epidemiologové dokázali, že svou práci zvládají. Systém „okresního semaforu“ je dostatečný. Každá země má právo se řídit vlastním úsudkem. Když jsme zavedli v březnu nejdrastičtější omezení ze všech, byli jsme kritizováni a vysmíváni za přílišnou „zbabělost“. Se zpožděním však ostatní země vše převzaly. Teď můžeme být vzorem odvahy.

Mají lidé v karanténě právo volit?
ČERNÁ A BÍLÁ: Mají lidé v karanténě právo volit?

Plošné opatření je spravedlivější

ANO Krajské hygienické stanice nyní přijímají opatření pro okresy či kraje. Ta, která byly přijata pro Moravskoslezský kraj z minuty na minutu, vzbudila právem kritiku. Rozdíly v počtu nakažených jsou mezi okresy často nepatrné. Lidé nechápou, proč jsou postiženi právě oni, a ti o pár kilometrů vedle chodí bez roušek. Jako by korona znala hranice okresů.

NE Pokud zavedeme roušky plošně, nebudou si sice mít lidé co vyčítat, ale budeme drtivou většinu z nich otravovat naprosto zbytečně. Lidé přijali disciplinovaně březnové rušení svobod, protože věřili, že je rozumné pro ochranu zdraví. Zbytečné zákazy však všechny jen popudí a budou proti nim protestovat.