V celé republice se momentálně hodnocení pandemie pohybuje na úrovni 70 procent. A to už pátým dnem, tedy od čtvrtka. To znamená, že pokud se na této nebo ještě nižší úrovni udrží do středy, mohlo by dojít k mírnému uvolnění opatření. Mimo jiné by se mohlo stýkat více lidí a noční zákaz vycházení by se posunul z deváté na jedenáctou hodinu večerní. Percentuální škála je totiž rozdělena mezi pět barevných rizikových stupňů, od nichž se opatření odvíjejí. Nejpřísnější fialový, což je současný stav, je od 76 procent výše, červený hned pod ním je mezi 61 až 75 procenty.

Mapa šíření nákazy koronaviru v jednotlivých obcích za posledních sedm dní
Nejnakaženější obce. Kde má covid-19 nejvíc lidí a odkud naopak ustupuje?

Ministerstvo ale situaci sleduje i po jednotlivých okresech a krajích. Od třetího do pátého rizikového stupně mají totiž být opatření nastavena centrálně. „V nižších stupních rizika může

rozvolňování probíhat specificky dle situace v regionech,“ konstatoval na páteční tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Z okresů je situace nejlepší v Praze, pokud ji bereme jako město, na Praze-Západ, 47 procent. Hned za nimi je s 53 procenty Ostrava-město, s 56 procenty Kladno, Praha-východ a Plzeň-jih, a s 57 procenty Plzeň-sever, Beroun a Brno-město. Kdyby se tedy situace hodnotila regionálně, a ne celostátně, znamenalo třetí rizikový stupeň, ve kterém jsou s omezeními otevřeny všechny obchody a služby, druhé stupně základních a střední školy by měly rotační prezenční výuku (střídaly by se po týdnech, nebyl by zákaz vycházení a mohlo by se s omezeními do posiloven i hospod. Ale toto regionální nastavení není s ohledem na velikost republiky možné.

Nejhorší: Šumper, Ústí, Česká Lípa

Nejhorší situace pak je v Šumperku, Ústí nad Orlicí, České Lípě, 77 procent. Řada okresů, třeba Mělník, Klatovy nebo Děčín pak mají situaci na úrovni 75 procent. To znamená, že by spadaly do nejpřísnějšího režimu opatření, kdyby se to hodnotilo regionálně.

Z krajů je na tom opět Praha se 47 procenty. Pokud bychom hlavní město nepočítali, vedly by si nejlépe se 65 procenty Středočeský a Moravskoslezský kraj. Většina ostatních s výjimkou karlovarského a Jihomoravského (po 66 procentech) má 70 procent.

Aktuální kapacity nemocnic
Kapacity jednotlivých nemocnic: kde mají plno a kde je lůžek dost?

Výpočet procentuální úrovně nákazy funguje tak, že se sledují čtyři parametry, počet lidí nakažených koronavirem na sto tisíc obyvatel za čtrnáct dnů, totéž u seniorů, reprodukčního číslo R udávající, kolik lidí nakazí jeden nemocný na covid-19, a podílu nových pozitivních testů na celkovém počtu za sedm dnů.