„Říkal jsem si, kdo ví, kam se ještě podívám, tak bych za tím svým cestováním měl udělat nějakou tečku. Přemýšlel jsem, co by to mělo být a napadlo mě, co se takhle podívat na severní pól,“ napadla Zdeňka Chvoje z Prahy poměrně odvážná myšlenka.

CESTOVATEL Jan Rendl nachodil pěšky deset tisíc kilometrů po Jižní Americe, nyní je doma v pořádku po karanténě a pracuje na knížce o svých dobrodružstvích.
Prochodil Jižní Ameriku. Cestovateli z Havířova nejvíce chybělo české pivo

Zarostlý mužík, který je stále plný elánu, se tak začal pídit po tom, jakým způsobem se na taková místa dá dostat. „Musím ale říci, že to pro mě bylo jedno z nejtěžších rozhodnutí. Nakonec jsem si řekl, že, když to člověk nezkusí, tak nepozná, jestli na to má, nebo ne,“ dodal Chvoj, který objížděl coby fyzik vědecké konference po Evropě.

Za tmy tahal saně po trávě 

A Zdeněk Chvoj na to opravdu měl. Na svou životní cestu trénoval zhruba rok. „Viděl jsem fotky, kde Zdeněk tahá saně se závažím po trávě u své chalupy. A takhle navíc trénoval v noci, aby ho neviděli sousedi a neměli ho za blázna,“ smál se Luboš Rafaj z pelhřimovské Agentury Dobrý den.

Při těchto výpravách, které absolvoval právě na lyžích, za sebou totiž táhl zhruba čtyřicet kilogramů těžké sáně. „Vezli jsme si s sebou vaření, spaní, jídlo na deset dní, nějaké věci na převlečení a mimo jiné také třeba foťák,“ řekl vášnivý cestovatel.

Blanenská oblast Palava. Ilustrační foto.
Lákadla dovolené na Blanensku: rekreace na Palavě, originály šperků z Býčí skály

Na jižním pólu stanul Zdeněk Chvoj po osmidenním pochodu společně se svým synem Martinem letos v lednu. Severní pól pokořil v dubnu 2018 po sedmidenním putování v rámci šestičlenného týmu expedice Last degree ski expedition to North Pole.

„Pomocí GPS si najdete severní pól a za chvilku jste někde jinde. Jižní pól, který je na pevnině, je americká základna. A tam už člověk ví, že je v cíli. Je ale pravda, že tento bod je na tři kilometry vysokém ledovci, který se také posouvá, a to o deset metrů za rok,“ prozradil Chvoj.