Hroznatovici založili hrad Gutštejn kolem roku 1300 a ten se stal rodovým hradem jejich větve, která se počala psát z Gutštejna. Z rodiny Gutštejnů vynikli zejména obratný hospodář Burian I. a jeho stejnojmenný syn, který se honosil přezdívkou Bohatý. „Majetky získali během husitských válek a zmatků, které zavládly po nich. Husité hrad oblehli, zajímavé ale je, že ani současní kastelologové se nedokáží shodnout na tom, zda jej dobyli, či nikoli. Páni z Gutštejna stáli na katolické straně, aktivně se účastnili bojů, později ale věrně podporovali krále Jiříka Poděbradského,“ může se každý dočíst v publikacích věnovaných této státní památce.

Roubenka Flora
Češi jsou národem chalupářů, ale láká je i cestování za zážitkem

Význam hradu začal upadat v 16. století, definitivně jej majitelé opustili během třicetileté války. Díky jisté odlehlosti nebyl okolními sedláčky rozebrán na stavební materiál, takže i dnes jeho zříceniny potěší oko poutníka zdejší krajinou.

Dominantou je dosud vysoká čtverhranná věž se zaoblenými nárožími (podobná je, pokud vím, už jenom na Libštejně u Radnice). Z její koruny vyrůstá túje jako péro z indiánské čelenky. „Věž střeží vstup do hradu a za ní se skrývá palác a nádvoří. Před hradem i na nádvoří rostou vysoké borovice, které krásu hradu ještě zvýrazňují,“ popisuje tamní kastelán Milan Zoubek.

Pokud jste na to vybaveni a počasí to dovolí, doporučuji nocleh na předhradí u skalky s vytesaným sklípkem. Letní rána jsou tu kouzelná: vycházející slunce totiž postupně ozlacuje hradní věž a stavby pod ní, což přináší působivou (a čistě přírodní) světelnou show. Kdykoli tu možnost mám, a toulám se po okolí, nenechám si ji ujít…

Co vidět v okolí:

Šipín – bývalé hradiště, nyní osada s hájovnou a kostelíkem, obklopeným malým hřbitůvkem, je tu i studánka s výbornou vodou.
Hradišťský kopec – rovněž bývalé hradiště, na severním svahu působivé poutní místo.

Konstantinovy Lázně – nejmenší a podle mého nejpříjemnější západočeské lázně.

Doprava:
nejbližší vlakové nádraží je ve Strahově 3,5 km, BUS 2 km v Okrouhlém Hradišti