Ve večerních hodinách se sešli u kostela Božího Těla, kde mohli zapálit svíci nebo položit květinu u fotografie prvního českého prezidenta Václava Havla. Spontánně svolaná akce místními patrioty úzce navazovala na další významnou událost, kdy farář Petr Fořt slavnostně posvětil pomník obětem rudé totality. Tento pomník s dřevěným křížem a trnovou korunou z ostnatého drátu nově stojí u kraslické fary a doplňuje ho výstižný text: „Bože, ujmi se všech obětí rudé totality, které byly zraněny jak na duši, tak na těle. Prosíme tě, vyslyš nás!“

Po skončení pietního ceremoniálu se rozezněly zvony a pak následovaly proslovy dalších účastníků. Kdo chtěl, mohl zavzpomínat, nebo i vyjádřit názor k současné situaci v naší zemi. Akce se nesla v duchu klidné atmosféry a rozjímání. Ve stejnou dobu se podobná shromáždění konala i v dalších městech našeho kraje, jako například v Sokolově nebo Karlových Varech. V ulicích zněly písně Marty Kubišové, Karla Kryla a Jaroslava Hutky. Výroční oslavy ukázaly, jak moc si lidé svobodného života váží. Zároveň připomněly odkaz 17. listopadu a podtrhly význam boje za svobodu a demokracii.

Také shromáždění v Kraslicích potvrdilo, že lidem nestačí v tak významné dny sledovat dění v médiích, ale mají potřebu se sejít. Stejně tomu bylo na začátku letošního roku, v lednu, kdy si celá republika připomínala 50 let od úmrtí Jana Palacha, který se zapálil na protest proti sovětské okupaci Československa. Také během tohoto výročí se lidé v Kraslicích sešli, opět u kostela Božího Těla a opět s potřebou sdílet své pocity a názory.

Takto zde svévolně vzniká tradice pouličního fóra, jakéhosi kraslického “Hyde Parku”, kdy je možné přijít, diskutovat s ostatními, nebo i vyjádřit protest. Mimo zdi úřadů, neosobních jednacích sálů a nudných “zasedaček”. Snad je to cesta, jak lidi vytáhnout z jejich ulit a podnítit je, aby se více zajímali o dění, nejen v našem městě, ale také v naší zemi.

Milan Hloušek