Teď se dají borůvky pořídit jen v obchodech, ale ani ty nejsou k zahození. Sice nejsou tak čerstvé jako ty z lesa, ale i tak mají svoji sílu a účinek. 

V prvé řadě je to vysoký obsah vitamínu C, borůvka ale obsahuje i velké množství antioxidantů jako je karoten, antokyan, pterostilben, které nám pomáhají čistit tělo od škodlivin, snižují hladinu cholesterolu, působí proti vzniku nádorových buněk, snižují hladinu cukru v krvi a také mají dobrý vliv na pokožku, kterou chrání před škodlivým zářením.

Třísloviny zase zmírňují krvácení a jsou vhodné na negativní účinky při klimakteriu. V malém množství obsahují prvky hořčík, draslík, mangan, železo, měď, zinek a chrom. Borůvky zlepšují vidění, šeroslepost a blahodárně působí na sliznice, které regeneruje, zvláště při krčních onemocněních. Ale tyhle všechny účinky mají jen vyzrálé plody. I zmrazené borůvky si zachovávají svoje cenné látky.

Jitka Doubravová