Zde přinášíme tip od dvaaosmdesátiletého čtenáře Lubomíra Kouteckého z Plzně, jak si doma připravit lahodnou tlačenku. Pan Lubomír ji vytváří i několikrát do roka. Do světlé tlačenky nepřidává vnitřnosti. S octem a cibulí pak pokrm podává. „Pochutnají si vždy vnoučata i pravnoučata,“ pochvaluje si čtenář.

Tlačenka podle Lubomíra

Suroviny:
1 kg vepřové plece
1 vepřové koleno
200 g vepřového bůčku
1 vepřový jazyk
6 vepřových nožiček
2 cibule
1 velký česnek
1 velkou mrkev
1 petržel
kousek celeru
černý pepř
nové koření
bobkový list
česnek
majoránka
sůl

Postup:
Koleno s nožičkami očistím a dám do hrnce, zaliji vodou, přidám lžíci soli a vařím asi čtyři hodiny. Do dalšího hrnce vložím plec a bůček. Přidám rozpůlené cibule, pár stroužků česneku, očištěnou zeleninu, bobkové listy, kuličky pepře a nového koření. Zaliji vodou a vařím, dokud maso nezměkne. Uvařené koleno a nožičky vyndám a oberu. Kůži nadrobno nakrájím. Uvařené maso z druhého hrnce také nakrájím na větší kostky.

Všechno pokrájené maso dám do čistého hrnce, přidám prolisovaný čerstvý česnek, majoránku, pepř a sůl. Zaliji vývarem z nožiček a přidám tři naběračky vývaru z masa. Dám na sporák, nechám rychle přejít varem. Poté případně ještě dochutím.

Ještě teplou hmotu promíchám a hned plním do sáčků na tlačenku. Naplněné tlačenky dám na plech a několikrát otočím. Obsah se tak uvnitř rovnoměrně rozprostře. Nakonec je i s tácem nechám v chladu odpočinout. Během chladnutí je pak ještě párkrát přetočím, aby se koření, maso a tuk neusadily na jedné straně.

Máte také svůj zaručený zabijačkový recept? Pochlubte se jím a pošlete nám ho na e-mail: servis.zapad@denik.cz, my jej poté rádi zveřejníme. Přiložit můžete i fotografie.