Na pomezí německých hranic provozuje hotel Alpská vyhlídka Jitka Žáková, zahraniční návštěvníci jí chybí. „Nejvíce schází v restauraci, v tomto období nás navštěvují poměrně pravidelně,“ přiblížila.

Na několik dní se tu ubytovávají Češi. „Cizinci jezdí spíše na krátkodobé pobyty. Když mají Němci nějaký svátek, tak jsou ale schopni zaplnit restauraci,“ sdělila s tím, že jejich nepřítomnost vnímá hlavně o víkendech.

Volby. Ilustrační foto.
Do krajských voleb se chystají pozměněné koalice i úplní nováčci

DOVOLENÁ DOMA

Sezonu zahájila dobře. „Češi si plánují dovolenou na Šumavě, zahraničí je nejisté. Rezervace se zaplnily rychleji než běžně, ale nějaká místa ještě jsou,“ zmínila Žáková.

Němečtí turisté zavítají i na nedalekou Kvildu. „Chodí k nám v menším množství než naši,“ informovala Iveta Toušková z muzea. Podle jejího odhadu jde o 80 procent tuzemců a 20 procent cizinců.

Otevření hranic: Rakousko ve čtvrtek 4. června zrušilo kontroly na hranicích, už není třeba negativní test na Covid-19. Cestovat lze od středeční půlnoci také individuálně na Slovensko, hranice s Německem otevřou až v pondělí 15. června.

Ze sousední země přicházejí i štamgasti. „Fungují tu báječné sousedské vtahy, přicházejí štamgasti, kteří pochází z Knížecí pláně. Němci u nás mají také kapličku, kde slouží mše a pořádají různé akce, což teď samozřejmě nemohli,“ vysvětlila Jitka Žáková, že už se na ně v hotelu těší.

Jak sdělil manažer residence Terčino údolí Petr Novotný, i u nich je letos kapacita téměř vyprodaná. „Otevírali jsme letos a je to naše první sezona v Nových Hradech. Už máme však téměř plno a zbývá jen několik málo mezer,“ podotkl s tím, že v případě zájmu rádi rakouským klientům vyjdou vstříc.

Zámek Červená Lhota.
Hradům a zámkům na jihu Čech chybějí školáci

Česká klientela dle jeho slov však dokázala téměř pokrýt nabídku jejich pěti apartmánů. „Jsme vhodní k pobytu rodin i párů, kteří si chtějí odpočinout mimo město, užít si cyklistiku a okolní přírodu,“ láká Petr Novotný případné zájemce.