Obdobná místa u nás mají oblibu. Svou „zážitkovou trasu“, jak doplněk svého nového sídla prezentuje Kofola, mají například Becherovka nebo v našem regionu Marlenka.

Do dvou let měly davy lidí proudit i na Hlubinu v Dolních Vítkovicích, kde Kofola koupila objekt Nových koupelen vedle hudebního klubu Heligonky Jarka Nohavici.

Lucie Bílá při návštěvě Moravského Berouna navštívila také Ondrášovku.
Kofola koupila Ondrášovku, symbol Moravského Berouna

Zrekonstruovat se měl podle návrhů proslulého architekta Josefa Pleskota a jako korunka měla na několikapatrové budově přibýt prosklená nástavba. A pak přišla pandemie Covid-19.

KLÍČOVÁ OTÁZKA: DOTACE

„S ohledem na současnou nelehkou situaci, krizová opatření, včetně nařízení vlády ČR, ale i obtížnou predikci vývoje jsme se rozhodli upravit naše plány v oblasti výstavby nového sídla společnosti Kofola v Ostravě a odložit termín realizace,“ uvedla pro Deník mluvčí Kofoly Jana Ptačinská Jirátová s tím, že další informace bude schopna poskytnout, až se situace vyjasní.

Kofola, ilustrační foto.
Kofola oslavila 60 let a rozjela kampaň #zlasky

Neznamená to tedy úplné zanechání projektu, ten je ale na druhé straně vázán časově omezenou sedmdesátimilionovou dotací z ministerstva pro místní rozvoj. A než ji Kofola získala, relativně dlouho hledala vhodný zdroj financování.

Kofola slaví 60 let:

Tehdy a dnes. Jak se změnily Dolní Vítkovice:

„Dotace je stále aktuální. Projekt s názvem Kofola – Domov v srdci Ostravy byl podpořen v roce 2019 z dotačního programu IROP,“ připomněl mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček s tím, že Kofola v případě realizace dostane dotaci ve výši 85 procent celkových způsobilých nákladů ve výši 70,9 milionu korun a zbylých patnáct procent (12,5 milionu) si doplatí sama. Podle popisu projektu Kofola počítá s dalšími téměř 110 miliony korun ze svých zdrojů, které nemůže nahradit penězi z dotace.

DŮVOD? POKLES PŘÍJMŮ

Jestliže by Kofola chtěla na dotaci dosáhnout, musí projekt vázaný dotací dokončit do 30. září příštího roku. „Pokud by měl příjemce dotace závažné důvody k prodloužení projektu a tyto důvody byly v souladu s pravidly podpory, bylo by možné projekt prodloužit,“ podotýká ministerský mluvčí Frček.

KOFOLA bude mít své nové sídlo a muzeum pro návštěvníky v budově Nových koupelen vedle Heligonky v části Hlubina.
Když ji miluješ.... stavba muzea Kofoly v Dolních Vítkovicích začne na jaře!

Kofola mezitím zrušila také veřejnou zakázku ve výši 179 milionů korun, v níž hledala zhotovitele prací. A ačkoliv to neříká veřejně, důvod pozměnění plánů je nasnadě. Klesající příjmy po pozastavení výroby nealkoholických nápojů pro hospody a restaurace. „Podle odůvodnění zadavatele je důvodem jeho zrušení současná krizová situace s vyhlášením nouzového stavu a z toho důvodu i prudkého poklesu poptávky po nealkoholických nápojích,“ potvrdil Vilém Frček z ministerstva pro místní rozvoj.

Zdroj: Youtube
Kofola, ilustrační foto.
Kofola oslavila 60 let a rozjela kampaň #zlasky