Žně v Plzeňském kraji startují. Letos se ale jejich začátek kvůli chladnějšímu počasí zpozdil, některá družstva zahájila sklizeň minulý týden, jiná na ni teprve čekají. Jako první pěstitelé sklízí ozimý ječmen.

Podle Jaroslava Šímy z krajské pobočky Agrární komory se žně teprve rozjíždí. „Mnoho zemědělců začíná sklízet tento týden. Letos úroda dozrávala kvůli chladnějšímu počasí déle a žně se tak oproti jiným rokům opozdily o deset až dvanáct dní. Hlavním důvodem pomalého zrání byly chladné noci a nepříliš teplé počasí s dešti,“ vysvětlil agronom a dodal, že v předchozích letech začínaly zemědělci sklízet úrodu už na konci června.

Jednomu z cestujících poškodil cyklistickou helmu a brýle.
Opilý agresor útočil ve vlaku na cestující i průvodčí. Nadýchal téměř 3 promile

„Jako první se pěstitelé chystají na ječmen ozimý, který letos dozrával pozvolna. Uvidíme, jaké budou výnosy,“ uzavřel Šíma.

Od minulého týdne sklízí obilí Zemědělská společnost Komorno na jižním Plzeňsku. „Začali jsme ječmenem ozimým a poté budeme pokračovat ranou pšenicí nebo řepkou,“ řekl Deníku za společnost vedoucí výroby Jaroslav Mencl s tím, že letos očekává větší výnosy než v loňském roce. „Odhadujeme, že to bude nad sedmdesát metráků z hektaru,“ doplnil Mencl.

Úněšovský statek na severním Plzeňsku se na žně teprve chystá a podle hlavního agronoma Jana Hůrky se letošní sklízení oproti loňskému roku zpozdilo zhruba o týden. „U nás vždy sklízíme o něco déle než jinde, je to dáno vyšší nadmořskou výškou a letos rovněž chladnějším počasím. Sklízet budeme nejdříve příští týden,“ popsal Hůrka.

Ilustrační foto.
Hotely na Šumavě mají plno, pobyt seženete už jen na jednu dvě noci

Zemědělský podnik Agrima Draženov na Domažlicku seče od minulého pátku. „Začínáme ječmenem ozimým,“ uvedl předseda představenstva společnosti Martin Přibek.

Jak velká letos úroda bude, zatím ale předseda netuší. „Výnosy jsme se ještě nezabývali,“ poznamenal Přibek.

STOVKY TISÍC HEKTARŮ

V Plzeňském kraji je podle údajů ministerstva zemědělství zaseto přes 57 tisíc hektarů pšenice ozimé, téměř patnáct set pšenice jarní, necelých sedmnáct tisíc hektarů ječmene ozimého, přes osm tisíc hektarů ječmene jarního, necelé tři tisíce žita, osm a půl tisíce ovsa, přes pět tisíc tritikale a přes 30 tisíc řepky.