S nejvýstižnějším hodnocením přišel slavný Angličan Gary Lineker. Bývalý mistr gólů a nyní mistr lakonických bonmotů na Twitteru o druhé české trefě napsal: "Tenhle gól byl Schick."

A také byl…

"Schick dal gól zpoza Irského moře," užasle konstatoval server ESPN, zatímco oficiální účet šampionátu se rozplýval nad dosud nejkrásnější brankou turnaje. 

To si myslí i nedávná hvězda německého (a tureckého) fotbalu Mesut Özil. Záložník, který hrával za Arsenal a Real Madrid, má o gólu turnaje vcelku jasno. 

Jiní komentátoři upozornili na to, že český útočník se prosadil ze vzdálenosti 49,7 yardu, tedy 45,4 metru. Podle statistik (vedených od roku 1980) se tak jedná o gól z dosud největší dálky v historii mistrovství Evropy.

Krása klíčového okamžiku zápasu uhranula také samotné Skoty, byť jim moc radosti neudělala. 

Brankář schytal kritiku

„Sedím tu jako Skot a jsem naštvaný, ale zároveň musím tleskat Schickovým schopnostem a provedení. Takhle krásný gól jsem hodně dlouho neviděl,“ řekl v BBC bývalý skotský reprezentant Neil McCann.

Patrik Schick v utkání se Skotskem.
VIDEO: Geniální gól rozzářil vydařený start Eura. Schick a Vaclík zničili Skoty

Hněv se snášel hlavně na brankáře Davida Marshalla, jehož bezstarostnost Schickově parádě hodně pomohla.

„Otázka je, proč byl Marshall tak daleko z brány, protože Skotsko ho obvykle nevyužívá jako obránce navíc,“ kritizoval Pat Nevin, další někdejší skotský fotbalista.

Nešlo o náhodu

Naopak v českém táboře panovala radost, úžas, vzrušení. „Je to pohádka, teď už se asi nikdo nemusí snažit o gól šampionátu,“ smál se třeba Tomáš Souček.

Zdroj: Youtube

Sám hrdina dne se netajil tím, že rozhodně nešlo o náhodu. „Už během zápasu jsem se koukal, že jejich brankář stává hodně vysoko. Periferně jsem se podíval, že je venku, a spadlo to tam,“ popsal Schick.