Dlouhých třiadvacet let čekali Skotové, až si jejich fotbalisté zase zahrají na velkém mezinárodním turnaji. V pondělí se konečně dočkali. Navíc doma v Glasgow. Oslavy drsných horalů však nemilosrdně zničil dvougólový Patrik Schick a jeho družina ze srdce Evropy.

„Stačilo méně než devadesát minut, aby se naděje změnila v horor,“ napsal deník Daily Record. A v podobném apokalyptickém duchu se nese drtivá většina ohlasů ve skotských médiích.

Patrik Schick kopl do míče a všichni sledují, jak plachtí až do brány.
Tenhle gól byl prostě Schick. Senzační česká trefa zpoza moře oslnila svět

„Byl to příběh frustrace. Zahozené šance a špatná rozhodnutí v klíčových okamžicích znamenají, že sen o postupu sice ještě úplně neumřel, ale pořádně se zkomplikoval,“ hořekoval The Herald. „Skotsko se nevrátilo s vítězným rykem, ale s fňukáním.“

Skotové teď budou fandit Čechům

Média vesměs oceňovala výkon českých fotbalistů v čele s útočníkem Schickem, autorem fantastického gólu z poloviny hřiště, a brankářem Tomášem Vaclíkem. Hlavní důvod prohry ale spatřují v mizerné koncovce domácích bojovníků.

Česká radost po gólu Patrika Schicka.
Proč si Schick podmanil fotbalové Euro? Zápas se Skoty hrál předem už třikrát

To nepopírali ani sami hráči v modrých dresech. „Nikdo nemůže říct, že jsme si nevytvořili šance. Věřili jsme si, byli jsme nabuzení. Ale na rozdíl od soupeře jsme své příležitosti neproměnili a to na téhle úrovni rozhoduje,“ smutnil kapitán Andy Robertson.

Na hořkou prohru reagovaly i skotské celebrity. Třeba zpěvačka Amy MacDonaldová na Twitteru napsala, že porážka je užitečnou lekcí pro místní děti, které zápas sledovaly místo vyučování. „Takové zdrcující zklamání je připraví na život,“ tvrdí ironicky.

Další zápas čeká na skotský tým v pátek ve Wembley proti Anglii, největšímu rivalovi. Fandit se ale bude i Čechům v jejich zápase proti Chorvatsku, aby se šance Skotska zcela nerozplynuly. 

Patrik Schick v utkání se Skotskem.
VIDEO: Geniální gól rozzářil vydařený start Eura. Schick a Vaclík zničili Skoty

„Potřebujeme, aby nám Češi trochu pomohli, takže je v pátek budeme podporovat. Mají solidní tým a Schick jim dodává extra kvalitu,“ řekl pro BBC Darren Fletcher, bývalá hvězda Manchesteru United i skotské reprezentace.