„Brali to velmi prestižně, ale u nás by hráli o záchranu,“ řekl kouč Jozef Weber.

Co to, že Boleslav tedy outsidera neporazila? Jedním z důvodů byla podle trenéra náročná příprava. „Absolvovali jsme tady sedm tréninků, což mě těší. Snad se to projeví v lize,“ dodal.

Usain Bolt na fotbalovém tréninku
Fotbalový sen v nefotbalové zemi. Bolt na Maltě hrát odmítl

Nejlepší dojem udělala brněnská Zbrojovka, jež na Maltě vyhrála všechny tři zápasy. „Soustředění jsme využili na maximum,“ shrnul trenér druholigového mužstva Pavel Šustr.

Spokojeni byli i domácí funkcionáři, trenéři a hráči. Během uplynulého týdne nastudovali profesionály z Česka (a ještě Slovan Bratislava).

„Věřím, že příště přijedou i vaše nejlepší kluby,“ zmínil Helmut Amhof, rakouský funkcionář, jenž na Maltě pomáhá rozvíjet fotbal.

Rozhodčí a jejich chyby

Zvláštní kapitolou byli místní rozhodčí. Snad žádný z osmičky vyvolených se neubránil menším či větším chybám – třeba Brnu ve finále Malta Tipsport Cupu neuznali regulérní čtvrtý gól.

Na jejich obranu, na podobnou úroveň nejsou zvyklí. „V maltské lize si fotbalisté více hrají s balonem, čeští hráči jsou rychlejší,“ poznamenal arbitr Mario Apap.

Co bude za rok? Už to bylo naznačeno: organizátoři by si přáli z přípravy na Maltě udělat tradici.  „Mohli bychom pozvat i místní kluby na ostré turnajové zápasy. Ovšem to by se tu musela přerušit nejvyšší soutěž,“ řekl Lubomír Ježek, marketingový šéf Tipsportu.

Třeba by to pomohlo. Takhle se totiž stadionem v Ta' Qali rozléhaly vesměs jen pokyny v češtině. Záda, pracuj, jdi ven, posuň se. Však to znáte z nižších soutěží.

Norman Darmanin Demajo.
Šéf maltského fotbalu: Musíme dovážet i písek