Poslední zápas sezony, zápas o všechno. Fotbalový Baník Sokolov je namočen v sestupových vodách. Čeká ho souboj o bytí a nebytí, duel ve Vlašimi.

Hornický celek je v tabulce na nesestupové 14. pozici zatím. Od sestupových Vítkovic ho dělí jediný bod. Sokolov má k tomu sice lepší vzájemné zápasy, jenže klub rytíře Vítka má v závěrečném kole o hodně lehčího soupeře. Vítkovice sice jedou ven, jenže na půdu posledního Prostějova, který za celou ligu posbíral jen 12 bodů a o nic mu v podstatě nejde. To se týká i Vlašimi, na jejímž hřišti se představí právě Baník Sokolov. Jenže Vlašim nasbírala bodů o něco více, přesně 54, a je ve velké pohodě. Osm zápasů neprohrála, sérii výher protáhla na šest, v pěti posledních zápasech nasázela soupeřům celkem 21 gólů. Baník čeká tvrdý oříšek, ale stále má vše ve svých rukou. Pokud vyhraje, nemusí se na Vítkovice ohlížet. Remíza bude stačit v případě, že Ostravané v Prostějově nevyhrají.

Ve „hře o sestup“ je však také Frýdek-Místek na 13. místě, který má stejný počet bodů jako Sokolov. Ten zavítá na trávník jedenáctého Ústí, které si jde rovněž pouze zahrát fotbal. Válcíři se také na nikoho ohlížet nemusí, pokud získají tři body. V případě remízy potom budou pokoukávat, jak na tom jsou Vítkovice a Sokolov. S Baníkem mají lepší vzájemné zápasy, když Sokolov urve ve Vlašimi bod, stačí Frýdku v Ústí také remíza. Pokud samozřejmě Vítkovice zvítězí. Na přetřes může nakonec přijít i minitabulka všech tří celků.

Variant je mnoho. Každopádně fanoušky i hráče čekají v neděli krušné chvilky. „Matematických možností je několik. Samozřejmě se různým propočtům nelze vyhnout, ale pro nás je na prvním místě varianta, že ve Vlašimi vyhrajeme a tím se zachráníme,“ říká trenér sokolovských fotbalistů Vítězslav Hejret.

Ten vsází na poslední kvalitní výkony svého celku. „I s Opavou jsme hráli slušně, to chceme zopakovat, k tomu musíme proměnit šance,“ má jasno. „To je naše cesta k výhře,“ dodává ještě kouč Baníku.

Sokolov jde do zápasu odhodlaně, bez ohledu na sílu soupeře. „Je to samozřejmě těžký soupeř, mladý, pohyblivý tým, který má velmi dobrou formu, ale je to pořád druholigový soupeř, není to Olomouc, která je na úrovni první ligy,“ poukazuje Hejret.

Zápasy 30. kola Fortuna národní ligy začínají shodně v neděli úderem 15. hodiny.