Počtrnácté se sešli mladí fotbalisté z celého světa na fotbalových hřištích ve Františkových Lázních a německém Rehau na dvoudenním měření sil. „První turnaj se hrál v roce 2004 po vstupu České republiky do Evropské unie,“ vrací se k začátkům klání jeden z organizátorů Gerald Prell.

Cíle? „Mini Euro podporuje ideu míru a porozumění v Evropě. Boj proti rasismu a násilí je mottem turnaje a právě u nás, v centru Evropy, kde byla železná opona mezi Západem a Východem, je důležité, aby se lidé stále potkávali,“ vysvětluje Gerald Prell, který spolu s Antonínem Frankem, Robertem Kilinem a Karin Leppienovou organizuje již 15 let Česko-německou fotbalovou školu, která turnaj pořádá.

Fotbal je brán jako ideální medium pro porozumění mezi Čechy, Němci i ostatními národy. „Jsme velmi rádi, že tolik týmů podporuje motto naší práce,“ pokyvuje spokojeně hlavní organizátor.

K porozumění a respektu se ještě přiřazuje podpora talentů. „Chceme dát i místním hráčům možnost se měřit s těmi nejlepšími,“ líčí Prell.

I to se Česko- německé fotbalové škole daří. „Funguje to, jak ukazuje příklad Laca Takacse, který měl první začátky u nás, v naší škole,“ ukazuje Prell na současného hráče prvoligové Mladé Boleslavi a českého mládežnického reprezentanta, který začal „kopat“ v sedmi letech právě na trávníku ve Františkových Lázních.

Karel Holoubek
Karel Holoubek: Hokej nepustím, potáhnu to dál



Letos na „Mini Euro“ zamířilo celkem 18 týmů, vedle výběrů ze vzdáleného Japonska nebo Austrálie nechyběli tradičně zástupci slavných evropských klubů, Bayern Mnichov, Schalke O4, Tottenham, Manchester United, FC Porto, Ajax Amsterdam, dále AIK Stokholm, Young Boys Bern, dánský Aarhus, Sparta Praha, nebo Legia Varšava. Představili se také zástupci Slovenska v podobě MŠK Žilina, své borce vyslala do středu Evropy Norská fotbalová akademie, slovinský Domžale a hrál také spojený tým Evropy.

Vítězný pohár nakonec uzmuli výborně technicky vybavení mladíci z Ajaxu Amsterdam, kteří si ve finále poradili s Bayernem Mnichov 2:1.

Z bronzu se mohly radovat fotbalové naděje pražské Sparty. Se čtvrtým místem se museli spokojit borci z Gelsenkirchenu. „Byl to dobrý ročník, sportovní úroveň byla velmi vysoká, Ajax, Sparta a Bayern sváděly hodně těžké boje o první místo,“ hodnotil Mini Euro 2017 Gerald Prell.

No, možná bude dobré si zapsat do paměti některé hráče. Třeba nejlepšího střelce turnaje, kterým byl Don Delaiah O'Neil z Ajaxu, nejlepšího gólmana Fotiose Adamidise z německého Schalke nebo nejlepšího „plejera“ Mini Eura Dona Angela Konadu.

Konečné pořadí:

1. Ajax Amsterdam, 2. Bayern München, 3. Sparta Praha, 4. Schalke 04, 5. Tottenham Hotspur, 6. AGF Aarhus, 7. Manchester United, 8. FC Porto, 9. Norwegian Soccer Academy, 10. AIK Stockholm, 11. Legia Warszawa, 12. MSK Zilina, 13. NK Domzale, 14. Team Europa, 15. Funroots Tokio, 16. FTS Australia, 17. Young Boys Bern, 18. Estrellas Fukushima.

Ilustrační foto.
Chcete koupit nový kotel? Musíte se žádostí na úřad