„Klasický pohárový zápas, když hrajete se slabším soupeřem. V Zápech je navíc specifické prostředí, hodně úzké hřiště. Je tam nějaká výjimka. Na první, nebo druhou ligu myslím hřiště nemá rozměry,“ poukazuje Horváth.

Podle očekávání se na trávníku odehrávala nekompromisní fotbalová bitva. „Domácí se ukázali jako bojovné mužstvo, hráli na hraně únosnosti. Pro nás je to nepříjemné, protože máme z utkání dva zraněné hráče. Už jenom to ukazuje, jak zápas vypadal,“ líčí kouč Baníku.

Druholigový tým ale tentokrát duel zvládl. „Před klukama klobouk dolů. Dvakrát jsme vedli, dvakrát dokázali domácí vyrovnat, ale zaslouženě jsme zvládli závěr, ve kterém jsme přidali další dva góly a postoupili,“ pokračuje Horváth. V Sokolově tak poprvé od roku 2011 mohou vidět fanoušci svůj tým v českém poháru na domácím hřišti, opět ožívá i možnost přivítat prvoligový tým. Samozřejmě, pokud díky losu nepojede Baník opět na půdu „nelicenčního“ klubu.

Každopádně pětileté prokletí je zlomeno. „Že celek z vyšší soutěže vypadne není žádnou výjimkou, stává se to. Potvrzuje to, že je to specifická soutěž,“ říká lodivod Baníku. Teď je ale na programu třetí kolo druhé ligy, a Sokolov hraje díky rekonstrukci hřiště poprvé doma. „Samozřejmě se těším, ale o mě až tak nejde, jde hlavně o mužstvo,“ upřesňuje bývalý český reprezentant.

Sokolovský kurz sebeobrany.
Kurz napoví, jak se bránit agresorům

V tabulce Fortuna národní ligy má Sokolov po dvou zápasech venku na bodovém kontě nulu. „Ujasnili jsme si některé věci, co si na hřišti můžeme dovolit, a co ne. V Ústí, byť respektuji soupeře, jsme byli celý zápas lepší a bohužel jsme tam body ztratili. Ve Vlašimi to byl vyrovnaný zápas, samozřejmě i takové se někdy prohrávají. Ústí mě mrzí daleko více, minimálně bod jsme mít měli,“ je přesvědčen Horváth.

Ze dvou porážek venku ale nepanikaří. „V tabulce pravdy jsme na nule, teď nás čeká domácí zápas, který chceme samozřejmě vyhrát,“ zůstává v klidu. Hlavu si zatím nedělá ani ze zbytečných chyb mladíků ve svém týmu. „Může jí udělat i třicetiletý hráč. Mojí prací je, vést kluky k tomu, aby se tady těch chyb vyvarovali. Neudělali jsme jich zase tolik, ale soupeři nás vzhledem ke své kvalitě za každou trestali,“ podržel Horváth své svěřence.

A nedělní duel s Táborskem? „Máme postřehy, děláme si rozbor. Hlavně se ale musíme soustředit na naši hru, která by měla mít nějakou úroveň, nějaké parametry. Nechceme jenom odkopávat balon a pak o něj bojovat, chceme se dostávat do zakončení z křídelních prostorů…,“ prozrazuje sokolovský kouč.