Nové duo sokolovských trenérů Hejret – Purkart si odbylo na lavičce Baníku vítěznou premiéru. Jejich snaha, aby fotbalem ožil celý stadion, se splnila do puntíku.

Nic na tom nemění ani fakt, že Fulnek uzavírá druholigovou tabulku. Baníkovci totiž nedostali v utkání nic zadarmo a i když hosté obdrželi čtyři branky, během zápasu řádně kousali. „Pro nás to bylo nesmírně těžké a důležité utkání, protože Fulnek přijel s dost defenzivní taktikou, o čemž jsme předem věděli, a to se také projevilo,“ vysvětloval sokolovský trenér Stanislav Purkart.

O tom se baníkovci přesvědčili, již v 9. minutě si však připsali na své konto stoprocentní šanci hosté, když na malém vápně Baníku neuspěl tváří v tvář domácímu gólmanovi Ilizimu hostující Krása.

Pak už udávali tempo pouze domácí fotbalisté. Jejich převahu pak vyjádřil brankově v 15. minutě kapitán Tomáš Pilař, který svou střelu z hranice šestnáctky uklidil přesně k levé tyčce branky Fulneku.

Po třiceti minutách se Sokolováci radovali podruhé, když Podrazkého centr prodloužil hlavou na osamoceného Jirouše Čada. Nejlepší kanonýr druhé ligy pak nezaváhal a Baník poslal do dvoubrankového trháku. Hosté se dostali ke slovu až v závěru první půle, když Vaculín otřel svůj střelecký pokus o břevno sokolovské branky.

„První poločas byl herně vyrovnaný, ale po vstřelené brance jsme se vedení zalekli a ubrali na aktivitě, proto se hra také vyrovnala a přišly některé šance Fulneku,“ ohlédl se za prvním poločasem Purkart.

I po změně stran Baník tvrdil v domácím prostředí druholigovou muziku, branky se však dočkali až v závěru zápasu, to ale už soupeř hrál o deseti, když se musel předčasně poroučet pod sprchy fulnecký Sedlák. Třetí branku si připsal na své konto po centru Podrazkého Hrabáč.

V 86. minutě byl po centru Saláka ve vápně hostů faulován Podrazký a nařízený pokutový kop poslal Jirouš nekompromisně pod břevno. Za minutu měl nejlepší střelec druhé ligy další velkou možnost, míč však dostal na dlouhou nohu a branku netrefil. Baník tak doma získal povinné tři body.

„Domácím k výhře a k prvním třem bodům na jaře blahopřeji. Hráli jsme bojovně, v prvním poločase jsme měli, podle mě, více vyložených šancí než Sokolov. Ale prohrávali jsme po hrubé chybě mladého Ondry Langa, který špatně přistoupil k protihráči. Ve druhé půli jsme po vyloučení našeho Sedláka znervózněli, o deseti jsme přeskupili řady a dostali dvě branky po standardních situacích a pak gól ze sporné penalty,“ bilancoval utkání trenér Fulneku Tomáš Chlebek.

„Do druhé půle jsme se chtěli uklidnit, ale gól stále nepřicházel. Po vyloučení jsme pak zápas dokázali rozhodnout. Pro nás to bylo těžké v tom, že jsme sestavovali prakticky celou novou obranu kvůli distancům za žluté karty. Celé mužstvo podalo pracovitý výkon, hráči chtěli sérii špatných výsledků zlomit, což se jim povedlo a zaslouženě jsme vyhráli,“ oddchyl si po své úspěšné premiéře Stanislav Purkat.

Sokolov – Fulnek 4:0

Branky: 73. a 87. Jirouš (1 PK), 15. Pilař, 80. Hrabáč. Poločas: 1:0. Rozhodčí: Kovařík. ŽK: 1:3. ČK: 0:1 (69. Sedlák). Diváci: 1540.

FK Baník Sokolov: Ilizi – Javorský, Kura, Hrabáč, Hanzlík – Podrazký (88. Kaplan), Pilař, Čada, Vaněček (79. Habai) – Jirouš, Duchnič (74. Salák).
Fotbal Fulnek: Pospěch – Lang (84. Otýpka), Krása, Sedlák, Vaculín (77. Blažek) – Huvar, Janoviak, Houška (90. Dubec), Solnický, Sokol – Černoch.