První postupující, FK Ústí nad Labem, totiž  neobdrželo licenci pro start v naší nejvyšší fotbalové soutěži, a dá se očekávat, že FAČR podruhé výjimku severočeskému klubu neudělí. O celé věci se mělo jednat již o víkendu při jednání Výkonného výboru FAČR v Rakousku. „Výkonný výbor se shodl na tom, že Ústí nad Labem výjimku pro první ligu nedostane," uvedl sportovní ředitel Zbrojovky Brno Zdeněk Kudela.

Oficiální stanovisko FAČR však chybí a Kudelovo vyjádření je možno spíše chápat jako zákulisní informace. To potvrzuje i ředitel FK BaníkSokolov Pavel Makoň: „Čekáme až budeme oslaveni ze strany FAČR, zatím se tak nestalo," říká. 

Stadion hornického klubu však stejně jako ten v Ústí podmínky pro první ligu nesplňuje. Chybí umělé osvětlení, vyhřívaný trávník a dostatečný počet míst pro sezení. Sokolov by přeci jen na rozdíl od severočeské klubu mohl obdržet výjimku a vše postupně dobudovat. Ani tak není jisté, zda by Baník po nabídce sáhl. „Jsou tady otazníky, které bysme si museli společně s vlastníkem Sokolovskou uhelnou, městem a krajem zodpovědět," pokračuje Makoň. Vedle ekonomického hlediska, má na mysli hlavně otázku návštěvnosti. „Máme nejlepší výsledky v šestileté éře působení ve druhé lize, ale diváci nás nepřesvědčili o patřičném zájmu," vysvětluje.

Návštěvnost se přes důkladnou péči o diváky pohybuje kolem tisícovky na zápas. Což je na druhou ligu slušné, v Sokolově by ale rádi viděli větší účast v ochozech. „Já bych si představoval na druhou ligu tak 1500, 2000, ale v České republice je snižování návštěvnosti obecným trendem," lituje ředitel sokolovského Baníku.

A nějaké zázračné naplnění tribun se nedá očekávat ani v případě postupu Sokolova do první ligy. „Diváky přitáhne Sparta, Slavie, možná Baník Ostrava, nebo Plzeň. Ale tlačit se za každou cenu nahoru, aby nám na Příbram a Slovácko dál chodila tisícovka, je na důkladné zvážení," připomíná Makoň.

Náklady na přebudování stadionu se odhadují na 30 milionů korun, o tom zda v Gambrinus lize uvidíme další tým ze západu Čech se rozhodne v nejbližších dnech.