Toužim. Jméno tohoto vždy velmi nebezpečného soupeře dříve vzbuzovalo velký respekt. Současnost? „Nevyšel nám začátek sezony, a proto jsme v tabulce tam, kde jsme. Chceme ale znovu nahoru. I tady v Lomnici zabojujeme o výhru," neskrýval předzápasový cíl trenér hostí Marek Daněk. A jeho svěřenci ho vyslyšeli. V duelu sedmého celku tabulky s desátým padlo pět krásných gólů, čtyři z nich však do sítě branky domácí Lomnice, která padla vysoko 1:4.

Domácí nastoupili ve slátané sestavě. Zranění a pracovní povinnosti řádně pročistily sestavu, nastoupilo pár hráčů z béčka i dorostu. Prořídlý tým velice brzy inkasoval a po úvodních dvaceti minutách bylo lomnické manko krutých a hrozivých 0:3.

Ve 12. minutě otřel svoji ostrou střelu o břevno do sítě David Drabík a v 15. minutě potrestal špatný výkop golmana Josef Hudec pohotovým gólem na 0:2.
A žlutočerné vosy z Toužimi píchaly a bodaly dál. Brankostroj hostí pokračoval v 19. minutě, kdy Jiří Bláha navýšil skóre na hrozivě krutých 0:3.

A mohlo být i hůř. Trestňák Bláhy jen o malý kousek minul šibenici lomnické branky a dělovku matadora Marka Hejkala pod břevno vytěsnil domácí golman jen s vypětím všech sil na roh. Ve 38. minutě zakončil hbitý štírek Hudec svůj bleskový únik jen ranou do tyče a rána domácího Oršuly po zemi k tyči, kterou Bronec vyrazil na roh, byla jen slabou odpovědí na výraznou převahu hostí.

Ve druhé půli šel výkon domácí Lomnice viditelně nahoru, ale úvod této části hry patřil stále ještě dobře hrající Toužimi. Ve 46. Borek ranou z dálky těsně minul a v 51. minutě Drabík a po něm i Čermák nastřelili tyč lomnické branky.

Dvě minuty nato se už prosadili také domácí hráči. To po levé straně unikl a zacentroval Jiří Kníř přesně na zcela volného Dana Nováka, který umístěnou ranou snížil v 53. minutě na 1:3.

Domácí zapnuli naplno a vytvářeli si další slibné střelecké příležitosti. S velkou chutí hrající Jiří Kníř vypálil pumelici k tyči, ale Bronec míč vyrazil na roh. V 70. se Kníř blýsknul znovu a to centrem na Bureše, jenže ten z čisté gólovky jako hrom vysoko přestřelil.

V 74. minutě se domácí dopustili zbytečného faulu v rohu hřiště a po centru z trestňáku padla další parádní branka tohoto zápasu. To si na centr Hotěka k bližší tyči nejvýše vyskočil Karel Čermák, který míč hlavou jen líznul a s odrazem o břevno i vzdálenější žerď ho dopravil do sítě pohledným gólem na konečných 1:4. Čtvrtý zářez vše pečetil. Pak už se utkání jen dohrálo a další dvě šance hostí zůstaly neproměněny. Střelu Borka pod břevno i gólovku Nezvala zblízka brankář Marka povyrážel a dorážka Čermáka mířila mimo.

„Byl to pro nás krutý zápas. Z různých důvodů nám chyběla spousta hráčů ze základu, hráli ti ze širšího kádru, béčka i dorostu. Je to pryč a taky věřím, že v dalších zápasech to bude lepší," lituje a s optimismem do budoucna vzhlíží kouč Lomnice Ladislav Litvák. Výhru herně lepší Toužimi lze označit za naprosto zaslouženou.

TJ LOMNICE – SK TOUŽIM 1:4 (0:3)

Branky: 53. Novák – 12. Drabík, 15. Hudec, 19. Bláha, 74. Čermák.
Lomnice: Marka – Zach, Šlais, Jan Kníř, Malinkovič – Prečan, Bureš, Novák, Oršula – Jiří Kníř (75. Maňák ml.), Veselý. Trenér Ladislav Litvák.
Toužim: Bronec – Drabík, M. Hejkal, Čermák, Klepal – Adamický (86. Novák), Hudec, Borek (88. Vodrlint), Bláha (46. Nezval) – Vild, Hotěk (75. Osvald). Tremér Marek Daněk, asistent Jiří Mikula.
Rozhodčí: Melničuk – Štěřík, Hrnčál. DFA Vošmik.
ŽK 2:1 (72. Novák, 74. Prečan – 32. Bláha). Diváci: 70.

Autor: Josef Mihalík