„Dobrý den, přijde mi, že hoří tady v Habartově v kasárnách na Hrádku. Vidím tady strašný kouř.“ Takto začal hovor na tísňovou linku 112 v sobotu 17. února krátce před pátou hodinou odpoledne. Další podobný hovor přijal operátor tísňové linky v neděli 18. února před třetí hodinou odpoledne: „Dobrý den, prosím vás, v Habartově v Mírové ulici je na chodbě strašný zápach. Jako kdyby tam někde hořelo. Tři patra má dům, jako by se pálily potraviny, zápach je cítit i dole.“ Volání bylo z jiného telefonního čísla i jméno oznamovatel uvedl jiné.

"Obě výzvy ale měly jedno společné. Ani v jenom případě se nic z nahlášeného nepotvrdilo, jednalo se tak o planý poplach se zneužitím tísňové linky a zneužitím jednotky hasičů," říká mluvčí hasičů Martin Kasal. 

Policistům z obvodního oddělení Habartov se velmi rychle podařilo ustanovit osobu, která takto dvakrát během víkendu volala nepravdivé informace na tísňovou linku. "Vyšetřovatel hasičů následně po vyslechnutí této osoby podá návrh na zahájení přestupkové řízení, ve kterém v případě prokázání přestupku hrozí pokuta až 5 tisíc korun. Maximální výše pokuty za zneužití jednotky hasičů je vyšší, protože se jedná o mladistvého, je horní hranice uvedených 5 tisíc korun. Navíc hasiči budou požadovat uhrazení nákladů spojených se zásahem, kdy je sazba 5600 korun za každou jednotku a hodinu zásahu, tyto náklady tak mohou za uvedené události dosáhnout výše 28 tisíc korun," vypočítal Kasal.

Šetřením bylo zjištěno, že oznamovatel je členem dobrovolných hasičů v Habartově. Velitel jednotky okamžitě ukončil jakoukoliv činnost tohoto mladíka v jednotce.

V průběhu roku 2017 zaznamenali hasiči v kraji celkem 324 událostí označených jako planý poplach. Nejčastěji se jednalo o výjezdy na základě výzvy elektronické požární signalizace (EPS) v objektech střežených tímto zařízením nebo výjezdy k nenahlášenému kontrolovanému pálení listí, klestu či trávy. V deseti případech je planý poplach označený jako zneužití jednotky. Ne vždy se ale podaří stanovit oznamovatele a dokončit tak přestupkové řízení.