Podle slov velitele sboru Antonína Kozla staršího musí být loketští dobrovolní hasiči ve střehu celý den, ve dne i v noci. Sám velitel rovněž přiznává, že jeho práce spočívá především v udržení akceschopnosti jednotky sboru dobrovolných hasičů. „Zároveň jsem členem povodňové komise, krizového štábu a bezpečnostní rady města Loket,“ říká Kozel.

Atmosféra před výjezdem působí výjimečně. Zazní siréna, loketští hasiči si během několika minut nasadí základní oděv, zavolají si telefonem poslední informace a okamžitě míří, buď po svých nebo vlastními automobily, do hasičárny v Zahradní ulici. Při svých výjezdech používají především hasičskou a dýchací techniku, motorové pily a další speciální přístroje. K dispozici mají tři automobily, a to cisternu, dopravní vůz a terénní vozidlo.

Další informace a zajímavé příběhy hasičů z vašeho regionu i celé ČR naleznete ZDE.

„Kromě požárů vyjíždíme rovněž například k živelním pohromám. Ve střehu musíme být opravdu čtyřiadvacet hodin denně, to k naší práci prostě patří,“ vysvětluje velitel. „Hlavním posláním dobrovolných hasičů je bezesporu záchrana životů a statků. Bez součinnosti s nimi však dnes v našem městě neproběhne takřka žádná větší akce. Čeho si však na jejich činnosti cením nejvíce, je právě ona dobrovolnost, tedy přirozená lidská potřeba pomáhat – na úkor svého osobního pohodlí a často s nasazením vlastní kůže,“ uvádí starosta Lokte Jaroslav Hlavsa.

Když loketští požárníci mluví o své největší a nejnebezpečnější akci, jejich odpovědi jsou jednoznačné. „Žádná akce určitě není největší, každá je něčím specifická,“ míní velitel s tím, že nebezpečný může být požár velkého lesa, ale taktéž hořící panelový dům. „Jedna z obtížných akcí byla bezpochyby ta, když hořel v Lokti autoservis. Tam totiž bouchaly tlakové lahve s technickými plyny,“ míní tiskový mluvčí SDH Loket Jiří Vdovec.

Dobrovolní hasiči v Lokti mají podle jeho slov 35 členů a jejich věkové rozpětí je opravdu široké. Nejmladším členem stále zůstává Pavlík Vdovec, který půjde do druhé třídy. „Nejstarším dobrovolným hasičem je Josef Chroustovský, kterému je více jak osmdesát let,“ objasňuje Vdovec.

Pokud se zeptáte hasičů na 140. výročí, které loni oslavili, smějí se. Stejně jako jejich rodiny a přátelé. „To víte, že se to pořádně oslavilo. Tancovalo se v loketské jídelně na náměstí a odcházeli jsme až pozdě ráno. Na to hasiči určitě jen tak nezapomenou,“ vypráví sousedky Jana Kozlová a Blanka Šujanová ze Zahradní ulice.

Kolektiv SDH Loket tvoří zkrátka pohodoví a obětaví lidé, již si dokonce založili i vlastní internetové stránky pro své fanoušky. „Web naleznete na adrese www.sdhloket.wz.cz,“ uzavírá Jiří Vdovec.

Kristián Šujan