AnonyMouse je volně propojená síť myší a lidí pocházejících z města Malmö v jižním Švédsku. První miniaturní instalace pro myši začala skupina stavět v zimě roku 2016. Miniaturní stavby jsou inspirovány krásnými dětskými příběhy Astrid Lindgrenové a Beatrix Potterové, ale i filmy Walta Disneyho a Dona Blutha.

„Líbí se nám představa, že v určitém okamžiku se většina dětí ráda zastaví a představí si, že existuje paralelní svět, kde malá zvířátka žijí stejně jako my a používají věci, které jsme my lidé poztráceli. Snažíme se proto začlenit co nejvíce lidských předmětů, takže z korku od šampaňského se stane židle, z krabičky od zápalek psací stůl, z mušle stínidlo a poštovní známka se změní v nástěnnou malbu,“ vysvětluje člen týmu anonymních umělců, kteří si na Instagramu říkají @anonymouse_mmx.

Své kresby často zasazuje do aktuální situace
Že je kresba křídou na chodník pro děti? Omyl, umělce proslavila po celém světě

Když tým AnonyMouse vytvořil první scenérii, trvalo mu tři měsíce, než vše dokončil. Dnes jsou však schopni pracovat mnohem rychleji.

„Všechny práce instalujeme uprostřed noci a nikdy neprozradíme konkrétní místo. Vidíme, že lidi baví zkoumat podle fotek, kde se místo nachází, analyzovat cihly a okolí a dobrat se k místu vlastní snahou,“ popisuje práci týmu.

Tým tvůrců miniaturních myších budov také doufá, že některé lidi inspiruje i k lepší péči o vlastní ulici. „Prostřednictvím svých instalací se také snažíme docílit toho, abychom místní obyvatele inspirovali a třeba i přiměli k tomu, aby změnili svou vlastní ulici k lepšímu. Rovněž věříme, že jsou naše instalace zajímavé také proto, že nikdo vlastně neví, kdo je jejich autorem. Proto se lidé mohou zaměřit hlavně na danou scenérii a ne na její tvůrce,“ udržuje anonymitu autor miniaturních instalací.