Karlovarskou Energii čeká další podkrušnohorské derby, tentokrát na ledě Litvínova. A Západočeši mají Vervě co oplácet. Doma nad Litvínovem v prvním vzájemném utkání sezony vedli před třetí třetinou již 3:1, hostům se ale podařilo nejen vyrovnat, ale v prodloužení dokonce strhnout výhru na svou stranu. Navíc dnes půjde o přímý souboj sedmého s osmým v tabulce naší nejvyšší soutěže. Karlovy Vary ztrácejí na svého soupeře tři body, ale mají také k dobru jeden zápas.

Hokejová extraliga má za sebou sedmnáct odehraných kol, dosavadní průběh hodnotil ze své pozice hlavní trenér a sportovní manažer karlovarské Energie Martin Pešout. „Kdyby nám někdo řekl, že budeme po první třetině soutěže osmí a před Plzní, tak bych tomu asi nepřikládal velkou váhu. Je to skutečnost, ale první část soutěže musíme rozdělit na dvě části. Ta první nebyla vůbec dobrá, museli jsme se s extraligou sžít, navyknout si na tempo, ucelit obranu a ukáznit se v taktice.

Věřili jste po sérii sedmi porážek, že se to zvedne, nebo jste z postu trenéra musel tým burcovat?
Naopak si myslím, že mužstvo hrálo dobře i v duelech, ve kterých nakonec padlo. A kromě Hradce Králové nás nikdo úplně nepřehrál, takže jsme pořád věřili a nakonec se to zlomilo.

Následovala série, kdy jste z osmi utkání vyhráli sedm, nemrzí vás, že přišla reprezentační pauza ve chvíli, kdy se vám dařilo?
Ta reprezentační pauza je daná, a tak nemá cenu nad tím spekulovat.

Mistrovství Evropy FISTC, Abertamy 2018
V Abertamech korunovali mistry Evropy

Jak předejít ztrátě současné formy?
Forma je stejně jako u jiných mužstev proměnlivá. Jednou je to lepší a jednou horší. Musíme si dávat pozor, až přijde horší období, abychom znovu nenavázali na černou sérii sedmi a více proher. Věřím také, že jsme znovu nabrali zkušenosti v lize a už se nám to nestane.

Kdybychom se přesunuli k vyhranému západočeskému derby, je to výhra, která může hráče nakopnout více než v normálním duelu?
Derby je ze série výher asi nejcennější výsledek, Plzeň hrála od první třetiny výborně a porazit ji bylo pro hráče odměnou za tvrdou práci.

Když se nedařilo, mluvilo se o systému vaší hry, kdy jste nedohrávali souboje, že tam nejsou hity. Jak byste vysvětlil fanouškům, proč to tak je?
Hrajeme odlišně od jiných týmů. Chceme hrát hokej s pukem a zbytečně nefaulovat. Dle mého je to modernější styl hry a brzy to bude hrát většina mužstev. Hraje se tak v NHL nebo na mistrovství světa do dvaceti let, do pěti let se to rozšíří.

Přijdou ještě nějaké změny v kádru?
Osa týmu se nemění, pakliže bude možnost v našich finančních podmínkách sestavu vhodně doplnit. Snažíme se postupně, a tak zatím přišel Roman Vlach a Lukáš Kozák (reprezentační obránce Slovenska, který doplnil tým v reprezentační přestávce – pozn. autora).

Vy nezastáváte pouze post trenéra, ale jste také sportovní manažer, jak vám tato kombinace vyhovuje?
Řekl bych, že se toho moc nemění. Je to spíše jen sloučená pozice, a tak bych ji nerad přeceňoval.

Daniel Kubelka, Zdeněk Plachý

Podzimním mistrem krajského přeboru Karlovarského kraje se stala zaslouženě Hvězda Cheb.
Podzimním mistrem fotbalový válec, chebská Hvězda