První lední kolbiště, kde se Sokolováci předvedli, byla španělská Jaca. „S jejich týmem jsme se pravidelně potkávali na různých turnajích, a tak jsme na jejich pozvánku nakonec kývli,“ říká Roman Galeja z „Old boys“ Sokolov. V útulném 13tisícovém horském městečku na předhůří Pyrenejí, s architektonicky zajímavou halou se představilo 12 týmů z Ruska, Ukrajiny, Francie a domácího Španělska. A sokolovská stará garda si ve 24. ročníku turnaje nevedla špatně, po válcování soupeřů prohrála až v semifinále s celkem z Kyjeva a nakonec z toho byl bronz. „Turnaj byl výborný, líbilo se nám tam, ale zřejmě tam znovu nepojedeme. Jaca leží přibližně 400 kilometrů za Barcelonou, cesta tak byla velmi dlouhá a únavná,“ líčí Roman Galeja.

Následující zahraniční výlet do Budapešti byl proti tomu výlet na otočku. Christmas cupu se tentokrát zúčastnilo rekordních 16 týmů ze Švédska, Finska, Čech, Ruska, Rumunska, Francie. „Oproti loňskému ročníku turnaj v Budapešti výrazně zkvalitnil,“ poznamenal Roman Galeja.

Stará Garda Baníku ale vstoupila do mezinárodního měření sil velmi dobře, výběr poskládaný z různých evropských zemí porazila jednoznačně 7:0, poté si Sokolováci ve vyrovnaném duelu poradili s celkem ze Slovenska 3:1 a do třetice zástupci Čech vyhráli i s dalším společným evropským týmem hrajícím pod hlavičkou AMHLE United 3:2.

V play-off potom „Old boys“ Baníku narazili na klub ze švédského Malmö. Postupujícího do dalších bojů musely po nerozhodném výsledku 2:2 určit až samostatné nájezdy, v těch byli úspěšnější hokejisté ze Skandinávie. „Je to škoda, byla to smolná porážka,“ lituje Roman Galeja.

Vyřazení Sokolova potom potrestal další z českých týmů, Trendy České Budějovice, který si v semifinále poradil s Malmö, ve finále potom s Rusy a stal se celkovým vítězem předvánočního Christmas cupu.

Ilustrační foto.
V Bublavě startuje lyžařská sezóna

Branku staré gardy Baníku Sokolov tentokrát hájil opět Špírek, ale pro změnu ten nejmladší, teprve 19letý Jan, střežící „normálně“ branku karlovarské juniorky. „Nemohli jsme sehnat gólmana, z časových nebo zdravotních důvodů, tak s námi jel Honza. Bylo to pro něj určitě zajímavé porovnání hrát s „dědkama“. Ale ať už společensky, nebo sportovně se do týmu velmi úspěšně zařadil,“ chválí s úsměvem benjamínka týmu Roman Galeja.

Celkově vládla s vystoupením bývalých hokejistů Baníku v Budapešti spokojenost, a tak za odměnu autobus při zpáteční cestě znovu zastavil ve slovenském Grobě nedaleko Brati

slavy. Právem. Náročný turnaj v maďarské metropoli, kromě tradičního galavečera, příliš šancí k „rozptýlení“ nedával. „Moc jsme toho tentokrát nenakoukali, od rána do večera jsme byli pořád na zimáku, rozpis zápasů nám toho moc nedovolil, na nic nebyl čas,“ přibližuje Galeja.

Kam povede další cesta sokolovské staré gardy? Necháme se překvapit.

Jaca 2017, 3. místo

Baník Sokolov: Presl Miroslav - Galeja Roman, Suchopár Petr, Šafář Dušan, Šnicer Miloslav, Petrov Petr, Novák Jan, Borolič Vít, Borolič Tomáš, Veverka Jiří, Veverka Ladislav, Pašek Antonín, Koněvalík Petr, Dobřemysl Václav, Krátký Jiří, Bodák Roman.

Budapest 2017, 5. místo

Baník Sokolov: Špírek Jan - Galeja Roman, Suchopár Petr, Šafář Dušan, Šnicer Miloslav, Petrov Petr, Novák Jan, Borolič Vít, Borolič Tomáš, Soukup David, Mikeš Petr, Pašek Antonín, Koněvalík Petr, Dobřemysl Václav, Krátký Jiří, Bodák Roman, Szabó Pavel, Bardon Petr.