Utkání odstartovalo zostra, hned po pár vteřinách hry mohli jít hosté do vedení, nicméně Kulich nenasměroval kotouč do sítě. Co se nepovedlo Energii, povedlo se Spartě. Zdeněk Doležal využil Pavelkovy přihrávky a otevřel skóre po 44 vteřinách hry.

Energie pak měla k dispozici početní výhodu, ovšem nevyužila ji. Až po vyrovnání sil na ledové ploše se přeci jen hosté z trefy mohli radovat. Tomáš Rachůnek překvapil domácího brankáře Hudáčka a s trochou štěstí poslal puk do branky.

Ve druhé polovině postupně Sparťané navyšovali svůj tlak na Lukešovu branku a vše vyvrcholilo v jejím závěru, kdy Roman Horák vrátil Pražanům vedení.

HC Energie Karlovy Vary. Ilustrační foto.
Energie doma padla s Motorem, dnes se představí v O2 Areně

Domácí ještě dvě minuty před koncem druhé periody v přesilové hře odskočili Energetikům na rozdíl dvou branek, když se rychlou střelou zápěstím prosadil rodák ze švédského Karlstadu Erik Thorell.

V závěrečné třetině měli více ze hry Západočeši, Domácí se úspěšně bránili až do 46. minuty, kdy bývalý hráč pražského celku Jiří Černoch v početní výhodě prostrčil kotouč až do sítě a snížil na rozdíl jednoho gólu.

Psala se 55. minuta a Energie měla znovu k dispozici přesilovku, která rovněž rezultovala vstřelenou brankou. Tentokrát se ale radovali domácí, oslabení využil úspěšnou dorážkou David Kaše.

Ještě v tom samém prodloužení se sice karlovarskému Ondřeji Beránkovi podařilo stlačit rozdíl mezi celky na jeden gól. I přes snahu v závěru utkání se ale Energie na víc nezmohla a z Prahy odjela s prázdnou. „Myslím, že jsme dneska odehráli vyrovnané utkání a od začátku do konce jsme byli Spartě velmi důstojným soupeřem. Soupeř nyní hraje ve velké formě a dokázal využít v podstatě jakoukoli chybu, kterou jsme v defenzivní části udělali, i proto jsme nedosáhli na body. Kluci dnes na ledě nechali všechno, bohužel to ale nevyšlo,“ bilancoval asistent trenéra hostů Tomáš Mariška.

„Zvýšenou motivaci proti Spartě budu mít asi nadosmrti. Gól mě samozřejmě těší, ale mrzí mě, že nevedl k bodovému zisku,“ uzavřel střelec druhé varské branky Jiří Černoch.

Další zápas čeká energetiky v neděli 20. února, kdy netradičně v 15.00 hodin přivítají v KV Areně třetí Pardubice.

HC Sparta Praha – HC Energie Karlovy Vary 4:3 (1:1, 2:0, 1:2). Branky a nahrávky: 1. Doležal (Pavelka), 37. Horák (Kaše), 38. Thorell (Pavelka, Chlapík), 55. Kaše (Doležal, Moravčík) – 13. Rachůnek (Kulich, Dlapa), 47. Černoch (Kohout, Vondráček), 56. Beránek (Hladonik). Rozhodčí: Hejduk, Pražák – Frodl, Komárek. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 1000.
HC Energie KV: Lukeš – Rohan, Plutnar, Dlapa, Parkkonen, Mikyska, Havlín, Weinhold – Rachůnek, Mikúš, Kulich – Beránek, Hladonik, Vondráček – Koblasa, Černoch, Kohout – Průžek, Jiskra, Osmík.