Sabaidy, Brno - Rýžové nudle s masem i bez

Vyhlášená thajská klasika Phad Thai Kai z nabídky menu v laosko-thajské restauraci Sabaidy v Brně.Vyhlášená thajská klasika Phad Thai Kai z nabídky menu v laosko-thajské restauraci Sabaidy v Brně.Zdroj: SabaidyZačněme trochou exotiky. Kdo má rád asijskou kuchyni, neměl by v hotelu Amphone v centru Brna minout laosko-thajskou restauraci Sabaidy.

Někdo by mohl namítnout, že nejrůznějších asijských podniků je už dnes všude plno. Ano, je to pravda, ale tato je svým způsobem stále výjimečná. Její majitelka Amphone Nammavong totiž zpočátku hostila své české přátele laoskými specialitami u sebe doma. Až se nakonec po jejich dlouhém naléhání rozhodla svůj kuchařský um a exotické delikatesy nabídnout všem a na jaře roku 2004 otevřela s manželem na tehdejší dobu skutečně unikátní podnik - první laosko-thajskou restaurací ve východní Evropě. Jeho obliba trvá dodnes.

Já sem chodím zejména na vyhlášenou thajskou klasiku Phad Thai Kai, tedy rýžové nudle s kuřecím masem, tofu a arašídy. Ten neopakovatelný soulad chutí a vůní! Anebo si na oběd dávám další variace tohoto pokrmu jako třeba Phad Thai Sin, což jsou rýžové nudle s hovězím masem, tofu a arašídy, Pad Thai Mu s vepřovým masem nebo bezmasé Phad Thai Phak se zeleninou.

U Čerta, Břeclav - Svíčková na smetaně s brusinkami a houskovým knedlíkem

V břeclavské restauraci U Čerta umí nejen skvělou svíčkovou, ale i další typická jídla české a moravské kuchyně.V břeclavské restauraci U Čerta umí nejen skvělou svíčkovou, ale i další typická jídla české a moravské kuchyně.Zdroj: Restaurace U ČertaHledáte naopak dobrou a poctivou moravskou kuchyni? V tom případě se nechte pozvat do příhraniční Břeclavi a tak trochu zastrčeného podniku, který nenajdete v žádných michelinských průvodcích. A jeho název ke všemu zní tak trochu ďábelsky. Restaurace U Čerta naproti bývalého autobusového nádraží ale není třeba se bát. Naopak, zejména moravskou a českou klasiku tady umí jako málokde, a to včetně speciálních gurmánských akcí jako je pečené selátko, grilované jehně nebo zvěřinových či zabijačkových dobrot.

Nejlepší šunkovou pizzu dostanou zájemci v italském bistru La Speranza v Brně.
Tipy na nejlepší gastrozážitky na jižní Moravě: guláš za "kilčo" nebo bílé víno

Ze standardní nabídky mohu doporučit zejména excelentní svíčkovou na smetaně s brusinkami a houskovým knedlíkem, to je opravdová kuchařská symfonie. Když je v nabídce obědového menu, poměrů znalí žhaví telefony a svíčkovou si už od rána objednávají. Jinak se totiž může docela dobře stát, že na vás už nezbude.

Moravský sommelier, Břeclav - Světová vína i regionální delikatesy

Vinotéka Moravský sommelier v areálu bývalých břeclavských kasáren nabízí vína z téměř dvou set vinařství celého světa.Vinotéka Moravský sommelier v areálu bývalých břeclavských kasáren nabízí vína z téměř dvou set vinařství celého světa.Zdroj: Moravský sommelierMoje poslední doporučení se týká vína. Jistě, dobré víno lze na jižní Moravě pořídit doslova na každém kroku, ovšem většinou se jedná o nabídku jednoho či několika málo vinařství. Je smutným paradoxem, že vinoték s opravdu pestrou paletou vín není přímo ve vinařských oblastech mnoho.

Letní deník - logo 2022Zdroj: DeníkZ vlastní zkušenosti mohu doporučit vinotéku Moravský sommelier v areálu bývalých břeclavských kasáren. Uvnitř naleznete vína z téměř dvou set vinařství celého světa i znalého průvodce pestrou nabídkou, kterým je zkušený sommelier Libor Nazarčuk a jeho lidé. Víno pro hezký večer je tady dá nejen koupit, ale díky stylovému posezení také ochutnat a popřípadě posedět déle.

Kdo touží koštovat po skleničkách, ocení degustační automat s několika vychlazenými vzorky. A dá se jít ještě dál, nechat si poradit a přímo na místě zkombinovat konkrétní vína se sýry a celou řadou dalších regionálních delikates, jako jsou klobásy, paštiky, ale i slané či pikantní dobroty. Jižní Moravu, a nejen ji, tady prostě poznáte a ochutnáte všemi smysly.

Za Deník doporučuje: Šéfredaktor Deníku na jižní Moravě a Vysočině Michal Šupálek

Michal Šupálek.Michal Šupálek.Zdroj: archiv Deníku