Bramborové muffiny v županu plněné krůtími játry ovládly v sobotu v Bublavě na Sokolovsku letošní ročník kulinářské soutěže Bublavská škrabka. Prvenství z loňska obhájila Andrea Jirsíková, která při vyhlášení výsledků neskrývala radost.

Do letošního, v pořadí teprve třetího ročníku se přihlásilo hned patnáct místních kuchtíků. Ti se museli držet toho, že hlavní surovinou musí být právě brambor. Překvapením pro všechny pak bylo, že soutěžící připravili z brambor třeba i sladký dort. „Říkal jsem si, že brambory se dělají především vždy takzvaně naslano, a tak je udělám jinak. A když letošním tématem byl bramborový trouba, upekl jsem prostě a jednoduše v troubě dort," řekl bublavský rekreant Martin Běl, který se svým dortem s názvem Trouba pod červenobílou duchnou získal třetí místo. Nad jeho výrobou strávil téměř čtyři hodiny.

Pořadatelé Bublavské škrabky nejprve nasázeli všechny soutěžní pokrmy na stoly tak, aby nikdo nevěděl, který z výrobků komu patří, a označili je čísly. Pak se ze soutěžících a dalších návštěvníků stali porotci, kteří všechny pokrmy ochutnali a obodovali. Letos pochutiny hodnotilo čtyřiatřicet ´arbitrů´. Soutěž přitom ovládly rodiny Jirsíkova a Hrádkova. Kromě Andrey Jirsíkové totiž její matka Dana zaujala v kategorii estetický dojem se svými jednohubkami, které pojmenovala Pilzknapky. Soňa Hrádková pak vyhrála druhé místo s bramborovou buchtou nesoucí název Sladký podzim na Bublavě a Monika Hrádková si odnesla cenu v podobě plné přepravky brambor za název pokrmu Bramborový trouba, který byl plný hlav české politické garnitury.

Podle pořadatelky akce Michaly Nyklesové získává Bublavská škrabka každým rokem na kvalitě. „Jde vidět, že soutěžící si dávají čím dál více záležet nejen na samotných receptech, ale i na aranžování pokrmů," řekla. „Jídla byla perfektní a výsledky velmi těsné," doplnila. Už nyní přemýšlí nad tím, jaké téma zvolí příští rok. Kuchtíci zřejmě budou muset zkombinovat brambory a zelí. Nyklesová zároveň předala výtěžek z akce do ruky starosty obce Igora Jirsíka. Za vybraných 1350 korun nakoupí místní bublavským dětem sladkosti na Mikuláše.

A jaký je vítězný recept Bublavské škrabky? To poodhalila sobotní vítězka Andrea Jirsíková. „Na muffiny je nutné si vytvořit směs. Ta se skládá z vařených brambor, mrkve, celeru, krůtích jater, sušených rajčat, rukoly, petržele, soli a pepře. Část surovin je nutné dusit ve víně. Když je směs hotová, vmíchají se do ní vařené brambory. Směs následně nandáme do formiček na muffiny a dáme na dvacet minut zapéct do trouby. Když jsou hotové, obmotají se parmskou šunkou a převážou pažitkou," řekla vítězka.