V Čechách má big bandové řemeslo velkou tradici a po vzoru legendárních orchestrů a jejich kapelníků je na čem stavět i v dnešní době. Přesně to říká František Stůj, ředitel Základní umělecké školy ve městě Kraslice, které má bohatou hudební tradici. Škola přichystala na závěr letošní hudební sezóny Festival dechové, taneční a swingové hudby.

Konat se bude v městských sadech a spojený bude se Svatováclavskými slavnostmi, které pořádá Dechová hudba Horalka.

„Big band je označení pro klasický swingový sedmnáctičlenný orchestr. V dnešní době je již takřka svátečním tělesem a v Kraslicích se věnuje živě tomuto žánru pouze naše základní umělecká škola.

Ve snaze navázat na letitou hudební tradici a hlavně podpořit zájem mladých o hudbu vznikl v Kraslicích v roce 2014 hudební festival zaměřený na big bandové swingové orchestry. Ten má také podpořit talentované žáky,“ řekl Stůj.

Snahou je mimo jiné zapojit město Kraslice do Mezinárodního festivalu jazzový most Praha-Mnichov.

Běžíme na hrad je v Lokti již tradiční akce.
Běžíme na hrad Loket. V brnění i bez něj a na věku nezáleží

Letošní, pátý ročník je spojen se Svatováclavskými slavnostmi a bude žánrově multifunkční. „Zazní česká dechová hudba, v režii ZUŠ se představí nejmladší generace muzikantů, a to kytarový orchestr a dětský smíšený orchestr. První polovinu završí Zábavní orchestr ZUŠ Kraslice,“ pokračoval Stůj.

Hlavním hostem bude Petr Sovič a jeho Golden Big Band Prague. Toto těleso patří k nejlepším swingovým orchestrům v České republice a na domácí hudební scéně se pohybuje od roku 2011. „Orchestr si zakládá na moderním aranžmá z oblasti swingové klasiky, soudobé populární hudby a stabilně také nabízí to nejlepší z československých hitparád jako jediný orchestr u nás. Samotný repertoár je určený k poslechu i k tanci, a proto je Golden Big Band Prague doma všude tam, kde se lidé chtějí bavit,“ zve ředitel fanoušky dobré hudby k návštěvě festivalu.

Festival a Svatováclavské slavnosti začnou v Kraslicích v městských sadech ve 13 hodin. Zahraje také Horalka a vystoupí taneční skupina Dance Date. Zpřístupněna bude rovněž věž evangelického kostela.

Ilustrační foto.
Boj proti skládkám nekončí