A nejenom oni. Více než sto třicet fotografií doplňuje sedmadvacet unikátních keramických modelů lišejníků. Jejich autor, lichenolog a výtvarník Josef Halda z Kněženskorychnovska, zvětšil mikrosvět do stonásobných rozměrů. Při nich vynikají bizarní tvary trubkovitých dutohlávek, květinové sousoší lišejníku Teloschistes chrysophthalmus nebo mozaikovitá stélka mapovníku zeměpisného. Originální plastiky přenášejí návštěvníky do surrealistického světa neznámých tvarů, které se normálnímu smrtelníkovi zjevují pouze pod silnou lupou či mikroskopem. Za povšimnutí stojí i arktický koutek s téměř životními modely soba a malé Eskymačky.

Fotografické zvětšeniny pak doprovází nejenom vysvětlující texty a popisky. Za letitou školní lavicí můžete pozorovat v mikroskopu stavbu těla lišejníku, k vyluštění je zde malý hlavolam, náhled do odborné literatury a ukázky praktického využití lišejníků.

Výstava je otevřená v sokolovském zámku v týdnu od středy do neděle v době od 9-12 a 13-17 hodin, a to až do 10. července.