„Hlavním důvodem, proč jsme nemohli organizovat další ročníky Dostavníku, byly finance," vysvětluje dlouholetý organizátor festivalu Miloš Rybař.

„Historie Dostavníku začala na chalupě Jardy Studeného, kam jezdily kapely, které nemohly hrát," popisuje začátky Miloš Rybař.

A jak to bylo s penězi letos? „Stejně jako na každý jiný projekt i na tento sháníme sponzory. Ale na většinu nákladů stačily peníze od města," sdělila dramaturgyně festivalu Jana Fefferová. „Letos padlo rozhodnutí, že se bude Dostavník konat, a tak se taky koná," směje se Fefferová.

Přes velkou obavu organizátorů se nakonec Staré náměstí v Sokolově zaplnilo návštěvníky, které přitáhla zahajovací kapela Asonance.

„Dostavník je nejstarší festival v Čechách, je dokonce starší než Porta," vysvětluje Miloš Rybař. „A letos byl úplně poprvé ve své historii na Starém náměstí," říká Rybař.

Další podporu Dostavníku slíbilo i nadále město Sokolov.

„Velkým úspěchem je pro nás například první kapela, kterou se nám podařilo pro tuto akci domluvit. Asonanci jsme tu chtěli mít už na advent, ale to neměli čas, ale dnes je tu konečně máme," řekl ředitel MDK Sokolov Ladislav Sedláček.

A jaké mají pocity z Dostavníku návštěvníci? „Mám rád country a folk. Rozhodně jsem se nejvíc těšil na Asonanci," svěřil se návštěvník Jiří Kubalík.

„Rozhodně jsme byly nadšené. S kamarádkou objíždíme podobné festivaly pravidelně. Na Dostavníku se nám nejvíc líbila kapela Asonance a pak Naden, na které jsme se těšily od začátku," svěřily se Silva s Dášou.

Na Dostavníku zahrálo v sobotu celkem šest country a folkových kapel.

Kromě Asonance, která festival zahajovala, zahráli na Dostavníku také Nezmaři, Trepka, Roháči, Neřež a Naden.