Už patnáct uplynulo, co se v zámeckém parku Valče konal vůbec první festival Povaleč. Jako jedna z mála navzdory pandemii se tato akce konala i v letošním roce, a to o uplynulém víkendu. "Ano, jsme jedni z mála, který hudební festival letos pořádali," konstatovala za organizátory Eliška Hůlová.

Vloni pořadatelé festival právě kvůli koronaviru raději odložili. Letos si na to troufli, jenomže jim do cesty vstoupila další překážka, a to deštivé počasí. Navzdory tomu do zámeckého areálu přišlo velké množství lidí. "Nakonec jsme měli tři a půl tisíce odbavených návštěvníků, a to je celkem slušné číslo. Jsme spokojeni. I když nám počasí nepřálo, mohli jsme akci uspořádat, a za to jsme rádi," komentovala poslední ročník pořadatelka.

Rekord má Povaleč z roku 2019, kdy na festival dorazilo 6 tisíc nadšenců. "S takovými čísly jsme ale pro letošek nepočítali. Kvůli pandemii jsme měli nastavené maximum na čtyři tisíce lidí," vysvětlila Hůlová.

Předměty zřejmě pocházejí z 1. poloviny 20. století.
Nadšenec našel u Verušiček historické předměty, zůstaly zřejmě po Němcích

Valečský zámecký areál prochází řadou pozitivních změn. Netýkají se jen interiérů, ale i zahrady. Už v příštím roce by tak mohla být dokončena sanace theatronu, který v minulosti sloužil pro pořádání různých kulturních akcí. Valečský kastelán Tomáš Petr už nastínil, že by mohl sloužit i pro potřeby festivalu Povaleč. Jedinou komplikací je, že se nachází vedle hlavní stage. "Už v minulosti jsme chtěli theatron nějakým způsobem zakomponovat do festivalu, ale nebyl v dobrém stavu. Proto jsme rádi, že se opravuje. Do budoucna s ním uvažujeme. Je ale příliš blízko hlavního pódia, takže ho využijeme tak, aby se produkce vzájemně nenarušovaly," dodala organizátorka. Podle kastelána by se v takovém případě dalo uvažovat například o divadelních představeních.