A to díky návštěvníkům benefičních koncertů, které nadační fond připravil během adventu. Ten první sklidil nebývalý úspěch. Konal se v sobotu v kraslickém kostele, kdy se při koncertu legendární skupiny Roháči z Lokte podařilo pro Ještěřice získat téměř třináct tisíc korun. Nadační fond přitom do Vánoc uspořádá ještě další dva benefiční koncerty. A pomáhat se bude i přímo na Štědrý den.

„Fenomenální Roháči byli naprosto dokonalí. Vděčíme jim za tak vysoký výtěžek,“ říká předsedkyně NF Ještěřice Miluška Merklová. „Celková částka je složena ze dvou složek. Za vstupné se vybralo přes čtyři tisíce korun. Další peníze vynesl stánek s dekoracemi a benefičním svařeným vínem. Tady činí výtěžek téměř devět tisíc korun. Výtěžek ze stánku přitom bývá mnohem menší a obvykle putuje na provozní složku našeho nadačního fondu, ze které jsou hrazeny například pronájmy nebo výroba. Vstupné pak putuje na pomoc potřebným. V tomto případě jsme se rozhodly částky vyměnit tak, aby na příspěvky šla částka vyšší,“ poukázala Merklová.

Druhý vánoční benefiční koncert se bude konat v sobotu 8. prosince ve stříbrnském kostele. „V rámci svých akcí dáme prostor regionálním zpěvákům a zpěvačkám, a tak s velkou zvědavostí očekáváme koncert našich dalších interpretů. Nováčkem v našem adventním seriálu bude duet Petr Gabriel Habart a jeho pěvecká partnerka Petra de Dios,“ přiblížila Merklová.

Interpreti se už na koncert těší. Zpěvačka je absolventkou Plzeňské konzervatoře a vyučuje zpěv. Petr Habart byl 25 let členem smíšeného kraslického pěveckého sboru Vivat Musica, kde působil jak sborově, tak i sólově. Již asi 15 let spolupracuje s hudebním skladatelem a dirigentem Milošem Bokem. „Těší nás, že budeme moci pomoci nadačnímu fondu. V programu nebudou chybět písně světoznámých interpretů, ale také známé skladby z muzikálů,“ zve návštěvníky interpret.

Třetí koncert bude na programu v kostele na Bublavě od 18 hodin. Na Štědrý den se pak na náměstí T.G.M. v Kraslicích uskuteční recesistický Štědroranní výklus, kdy nadšenci zdolají vytyčenou trať a svou účastí tak opět podpoří nadační fond.

Nadační fond rozdělil během svého fungování už desítky tisíc korun. Naposledy to bylo téměř 80 tisíc, kdy pomohl například handicapovanému studentovi, který se obrátil na Ještěřice s žádostí o výměnu nebo generální opravu vozidla, bez kterého se nemůže zařadit do běžného života.

Slavnostní pietní akt u památníku u sokolovského hřbitova.
FOTOGALERIE: Pamětní desky připomínají tisíce zajatců