Projekt a sehnat desítky milionů korun. O to se bude snažit město Sokolov v příštím roce, aby mohlo přestěhovat městskou knihovnu ze zámku do objektu bývalé drogerie na Starém náměstí. Ten získal Sokolov od Karlovarského kraje směnou za pozemky. Pokud vše vyjde, může se v roce 2016 začít se stěhováním. Vedení radnice si od přestěhování slibuje i oživení Starého náměstí.

„Město získalo od Karlovarského kraje dům, ve kterém dříve byla restaurace a později drogerie. Ten hodlá přizpůsobit potřebám knihovny," řekl místostarosta Sokolova Karel Jakobec. Asi v polovině příštího roku by mělo město podle Jakobce projekt a mohlo by tak začít shánět peníze na přestavbu. „Řádově by rekonstrukce měla stát miliony až desítky milionů korun. Náklady ale vyplynou až z projektu. Pokud by se peníze podařilo získat, mohla by se knihovna stěhovat už v roce 2016," upřesnil Jakobec.

Na Staré náměstí by poté teoreticky mohlo zavítat až na pětasedmdesát tisíc lidí za rok. Právě tolik jich totiž nyní chodí do sokolovské knihovny a čítárny. Zároveň by zde měl vzniknout malý informativní výstavní okruh o městě pro turisty a víceúčelový společenský a vzdělávací sál.

Podle vedení města by to mohla být i jedna z možností, jak oživit tuto skomírající část Sokolova. Prostředí se líbí i ředitelce knihovny Daniele Drobečkové. „Líbí se mi prostředí i terasa, na které by mohla být čítárna. Zřejmě by zde mohl být i bezbariérový přístup a oddělení pro dospělé zřídit dole, pro děti nahoře. Nyní to je přesně naopak," řekla Drobečková.

Sokolovská městská knihovna zatím sídlí v sokolovském zámku, který patří Karlovarskému kraji a v němž je i expozice krajského muzea Sokolov. Uvolněním místa, které nyní zabírá knihovna, by muzeum získalo další prostory a mohlo zatraktivnit svou expozici. Ta by pak mohla zabírat celé první patro zámku a vytvářela by okruh.