Na Křemílka a Vochomůrku, Makovou panenku, Rákosníčka či třeba dva šikuly Pata a Mata se rádi se svými dětmi znovu podívají i rodiče. A právě do světa pohádek, které pravidelně v podvečer přivážel a stále přiváží malý chlapeček v papírové čepici, zve návštěvníky výstava v sokolovském zámku Jak se rodí večerníčky.

„Myslím si, že je to atraktivní téma nejen pro děti, ale i pro dospělé,” je přesvědčený i Michael Rund, ředitel Muzea Sokolov, které výstavu pořádá. Cílem expozice je připomenout návštěvníkům postavičky známé právě z večerníčků, ale také je nechat nahlédnout do zákulisí, pod pokličku jejich tvorby. Výstava je interaktivní, mohou se tedy postavit za televizní kameru, prolistovat si technický scénář nebo si vyzkoušet, jak se dělají různé ruchy, třeba klapot či šumění větru. „Své znalosti si pak můžou ověřit ve večerníčkovském pexesu a také při skládání dvojic kamarádů z večerníčků. Z novinového papíru si složí čepici, v televizi se vyfotí jako Večerníček,” vyjmenoval ředitel další lákadla výstavy. A nechybí samozřejmě promítané ukázky.

Výstava Jak se rodí večerníčky je ve výstavní síni v přízemí sokolovského zámku do 28. ledna.Zdroj: Deník / Žippaiová Lucie

Postavičky z večerníčků znají i dnešní děti, i když často spíš díky knížkám nebo DVD nosičům. To potvrdila i Hana Dolejšová z Pardubic, která v Sokolově trávila zimní prázdniny se svou pětiletou vnučkou Michalkou. „Já jsem na večerníčcích opravdu vyrostla, dívala jsem se na ně znovu ráda i se svojí dcerou, ale Míša už na ně moc nekouká. Ale řadu příběhů zná z toho, co jí pouštíme na DVD a čteme,” uvedla. „Mám moc ráda Rákosníčka a taky Macha a Šebestovou anebo Boba a Bobka, jak cvičí,” s úsměvem doplnila babičku Michalka a společně si zahrály pexeso.

Večerníčky najdete ve výstavní síni v přízemí sokolovského zámku a připravilo je Dětské muzeum – Moravské zemské muzeum Brno. Ve druhé části výstavní síně je doplňuje výstava betlémů ze sbírek muzea Pojďme spolu do betléma. Obě můžete zhlédnout ještě do 28. ledna.

Výstavy Jak se rodí večerníčky a Pojďme spolu do betléma:
Výstavní síň v přízemí sokolovského zámku: středa až neděle 9 – 12 a 13 – 17 hodin