Maraton čtení. Takový je mimo jiné cíl letošního, v pořadí už 19. ročníku Týdne knihoven, který odstartuje v pondělí 5. října a potrvá až do neděle. Knihovny v Karlovarském kraji přitom chystají celou řadu doprovodných akcí. Chybět nebude čtenářská amnestie, registrace zdarma nebo celá řada přednášek.

Cílem Maratonu čtení je opět dosáhnout toho, aby v průběhu Týdne knihoven knihovny nabídly svým čtenářům a dalším návštěvníkům co největší kontakt s autory a překladateli literárních děl i odborné literatury. Bude se jednat o různé formy setkání, diskusí a besed s autory a zejména autorská čtení, případně besedy o literatuře.

Čtenářská amnestie nebude chybět v sokolovské knihovně. Čtenáři tam mohou vrátit, knihy, časopisy a upomínky jim budou prominuty. Během Týdne knihoven se mohou návštěvníci těšit například na neformální povídání o biopolární poruše s Dagmar Humenskou a Ludmilou Křivancovou u příležitosti Světového dne duševního zdraví. Chybět nebude ani pořad Čteme dětem, kdy se bude číst z knihy Petry Beránkové Matýskovy příhody – podzim. Uskuteční se také povídání na téma Franz Kafka a ženy. Týden knihoven v Sokolově pak završí výtvarný seminář pod vedením malíře a ilustrátora Adolfa Dudka.

Zajímavý program si mohou lidé vychutnat například přímo v Karlových Varech. V pobočce Lidická bude otevřen Bazar knih, a to od 6. do 10. října. Každý sem může přinést knihy, které chce darovat, akaždý si může z bazaru vybrat a odnést ty knihy, které se mu líbí. V dalších dnech nebude nouze ani o předčítání knih, soutěže nebo autorská čtení. Kompletní rozpis lze najít na www.knihovnakv.cz.

O zábavu pak nebude nouze například ani v Městské knihovně Chodov. „V naší knihovně se kromě amnestií a volných registrací mohou příchozí těšit na Maraton čtení s Markou Míkovou, která je herečka, režisérka, loutkoherečka, muzikantka a spisovatelka, či Listování věnované knize Michala Viewegha Zpátky ve hře. V pondělí 5. října se u nás uskuteční také pravidelná burza knih," dodala zaměstnankyně MěK Chodov Michaela Hušková.

Herní turnaj v sudoku, divadelní vystoupení Mezi dvojím zasyčením kosy i autorské čtení Karly Erbové chystá na Týden knihoven Městská knihovna v Lokti. Od pondělí 5.října až do 11. října bude probíhat soutěž Piktománie, která je určená pro děti i dospělé. Každý den tohoto týdne budou v knihovně zveřejněné tři obrázky s piktogramovou šifrou (literární dílo nebo film). Za každou správnou odpověď dostanou soutěžící do tabulky bod. Ti nejlepší luštitelé budou ocenění na konci týdne knižní odměnou. Divadelní představení je připravené na pondělí od 18:30. Autorské čtení pak na středu od 18:00 hodin.

Živo bude i v Městské knihovně v Kraslicích. Již tradičně budou moci čtenáři využít registraci zdarma a nebude chybět čtenářská amnestie. Na programu pak bude setkání s ilustrátorem Adolfem Dudkem. Chybět nebude knihovnická dílna, labužnické čtení a odstartuje anketa na téma Kdo mi doma čte nebo četl? Návštěvníci také budou moci zhlédnout výstavu textilních výrobků a krajek.

Do celostátní akce k podpoře knih a čtenářství, kterou pořádá Svaz knihovníků a informačních pracovníků, se chebská knihovna zapojuje už podevatenácté. „Týden knihoven se tentokrát odehraje ve dnech od 5. do 11. října s tradičním cílem nabídnout atraktivní využití volného času nejen novým čtenářům, ale hlavně pečovat o naše čtenáře stávající," řekla ředitelka knihovny Martina Kuželová. Knihovna tradičně umožňuje registraci na rok zdarma.