O soutěži více v rozhovoru s pořadatelkou a sbormistryní Ivetou Poslední.

Kraslický slavíček je název pěvecké soutěže, která bude mít ve městě premiéru. Kdy se zrodila myšlenka ji uspořádat?
Myšlenka uspořádat soutěž pro děti a mládež ve věku od 5 do 26 let z Kraslic a blízkého okolí mne napadla přibližně před rokem a díky pomoci mých přátel z občanského sdružení Vivat Musica Kraslice a finanční pomoci města se nám ji podařilo zorganizovat.

Kde a kdy se bude konat a jaká jsou kritéria soutěže?
Soutěž se uskuteční v sobotu 9. listopadu od 10 hodin v novém sále Základní umělecké školy v Kraslicích. Jedním z hlavních kritérií je to, že soutěžící musejí bydlet v mikroregionu Kraslicka (Kraslice, Bublava, Stříbrná, Šindelová, Rotava, Přebuz, Jindřichovice, Oloví, Dolní Nivy). Pokud se soutěž ujme a bude o ni větší zájem, mohla by se v příštích letech konat předkola v jednotlivých obcích a finále v Kraslicích.

Jaké skladby z úst interpretů zazní?
Soutěžící má za úkol zazpívat dvě písně. První bude lidová, kterou si musí vybrat z přiloženého seznamu podle své kategorie, druhá je libovolná, kterou může zazpívat i s mikrofonem.

Co čeká na vítěze?
Ráda bych podotkla, že žádný soutěžící neodejde s prázdnou. Každý účastník dostane pamětní list a malou dřevěnou medaili s logem Kraslického slavíčka. Pro vítěze jsou pak připraveny ceny s hudební tematikou a speciálním bonusem je velmi zajímavá nabídka – nahrát si písničky v nahrávacím studiu a vyzkoušet si tak práci profesionálního zpěváka. V rámci festivalu Kraslické hudební jaro 2014 se pak uskuteční Koncert vítězů, na němž bude CD vítězů pokřtěno. Nejedná se tedy jen o krátkodobou záležitost, ale posláním naší soutěže je dlouhodobější spolupráce a pomoc v pěveckém vývoji nadaných zpěvaček a zpěváků našeho mikroregionu.

Máte osobně nějakého favorita, na kterého byste třeba nalákala diváky?
Uzávěrka přihlášek je 5. listopadu, takže buďme trpěliví, ale ráda bych zmínila, že záštitu nad soutěží převzal nejen starosta města, ale také Jan Steinsdörfer, kraslický rodák a vynikající jazzman. Další osobností je pak Václav Noid Bárta.

Soutěž je určená pro zpěváky z Kraslicka. Je náš region stále hudební, jako tomu bylo v minulosti?
Myslím, že je na tom stále velmi dobře, není tu sice už, a to je velká škoda, Velký dechový orchestr Amati Kraslice, který řídili dirigenti J. Praveček a později Karel Hájek, nebo Kraslický Bigband, který řídil František Kříž. Ale stále hraje známá Horalka Kraslice a je zde i mnoho nových kapel, jako třeba Kraslická cimbálovka, kapela Alison, několik pěveckých sborů dětských i dospělých. Výborný je též orchestr ZUŠ Kraslice, který řídí ředitel školy František Stůj. V naší ZUŠ máme stále dost dětí, které mají o hudbu zájem, a všichni naši kantoři učí s láskou a nadšením, takže jsem velký optimista, bude čím dál líp.

Zavzpomínejte prosím na některá jména hudebníků z regionu, kteří se dokázali prosadit.
Jestli dovolíte, budu jmenovat ty mladší – již zmíněný Jan Steinsdörfer, vynikající jazzman, který se svou kapelou Jazz Trio vyhrál v lednu tohoto roku mezinárodní soutěž v Praze a v Kraslicích účinkoval s tímto seskupením na festivalu Kraslické hudební jaro 2013. Jestli vše dobře dopadne, možná ho budeme mít možnost přivítat na KHJ 2014, a nejen jeho, ale i zpěvačku, kterou jako šéf její kapely doprovází již několik let. Další nadané ´děti´ jsou Jana Korbelová Švecová, má žákyně, která v současné době působí v Plzni, a nejmladší je Kateřina Herčíková, která se již prosazuje nejen v muzikálech, ale její příznivci ji mohli zahlédnout i v seriálu Gympl.

A poslední otázka, kdo usedne v porotě?
Předsedou poroty je Václav Bárta, básník, spisovatel, autor rozhlasových pohádek a několika dětských knížek, dramaturg a režisér dětských a mládežnických pořadů. Je zakladatelem a dlouholetým šéfem souboru INKLEMO, autorem balad a písní, na nichž spolupracoval i se svým synovcem Daliborem Bártou (CD Paměti vrby), zpěvák a dudák a také spoluautor písně Princezna ze mlejna, otec Václava Noida Bárty. V porotě pak usednou ještě operní zpěvačky Marta Hanfová a Jitka Šulková, muzikálová zpěvačka Kateřina Herčíková a hudebník a klavírista Václav Krátký.