„Prvotní nápad byl oživit náměstí. Aby turisté, kteří si projdou hrad, neodcházeli, ale zůstali tady," vysvětlil Petr Zahradníček, místostarosta Lokte. Každý víkend v sobotu i v neděli byl připraven koncert kapel různých žánrů, od jazzu přes folk, pěvecké sbory až po big beat. Pokud probíhal současně i program na hradě nebo v amfiteátru, snažil se dramaturg Roman Kvak, aby se žánry sladily. „Když byly středověké slavnosti na hradě, na Malé scéně zněl středověký folk, když byl v amfiteátru big beat, byl i na náměstí," upřesnil místostarosta.

Na Malé scéně nebyly k vidění jen koncerty kapel. Poslední víkend sezony patřil loketskému sboru Cubitus a v neděli ožila Malá scéna folklorem. Před zahájením Mezinárodního folklorního festivalu v amfiteátru vystoupily některé soubory i na náměstí. Na zkoušku proběhl letos program i v týdnu. „Jeden čtvrtek jsme zkusili na Malé scéně promítat i film. Lidé viděli Tarantinův snímek Nespoutaný Django. A bylo to fajn," byl spokojen Zahradníček.

I počasí letošního rozmarného léta pořadatelům přálo. „Počasí má na starosti pan farář a všechny víkendy vyšly. Jen když dohrál Booger, začalo pršet, ale jinak se nestalo, že by bylo ošklivě," kvitoval s povděkem místostarosta.

Loketské náměstí se letos celkově podařilo oživit. V Černé věži se konala výstava o Karlu IV., na náměstí je nově otevřeno Muzeum tajných spolků. „Snaha je lidi udržet. Aby nejeli do Lokte na hrad a pak dál, ale aby těch příležitostí tu měli víc a měli důvod se zdržet," přiblížil Petr Zahradníček.

Pódium pro Malou scénu přes zimu nezmizí. Je využívané, i když se tam nekonají akce. Jak potvrdil místostarosta, lidé se tam mohou schovat, když začne pršet, nebo usednou na lavičky před ním a třeba posvačí. „Je to taková naše autobusová zastávka," dodal s úsměvem.

Autor: Lucie Žippaiová