Do Česko zpívá koledy se s Deníkem rozhodla připojit města Sokolov, Horní Slavkov, Oloví, Kraslice a noě také Chodov. Návštěvníci se mohou těšit nejen na společné zpívání těch nejtradičnějších vánočních koled, ale na některých místech i na doprovodný program. Náměstí či prostranství u kostelů navíc provoní vůně svařeného vína.

V Oloví se bude zpívat na náměstí Horním u vánočního stromu u tamního kostela. A to už počtvrté. „Těší nás, že si společně chodí každý rok zazpívat čím dál více lidí. Děti si pochutnají na horkém čaji, dospělí na svařeném víně. Z lidí spadne předvánoční shon a ještě si společně zazpíváme," říká Andrea Štětinová z tamní mateřské školy, která Oloví do Česko zpívá koledy přihlásila. Zpívat se sice začne v 18 hodin, v Oloví však program začne už o půl hodiny dříve. „S dětmi jsme ve školce a ve škole nacvičili vánoční říkanky a koledy. Takže je předvedeme návštěvníkům, rodičům, dědečkům a babičkám. Určitě se je na co těšit," doplnila učitelka.

To v Horním Slavkově se rozhodli přihlásit vůbec poprvé na popud tamního městského kulturního střediska. Lidé mohou na společné zpívání přijít na náměstí k vánočnímu stromku. „Sejdeme se už v 17 hodin, kdy vystoupí místní děti ze školky, školy a kroužků. Pak si se všemi společně zazpíváme vánoční koledy," těší se ředitelka MKS Horní Slavkov Soňa Kvasničková. Město přihlásila do Česko zpívá koledy z prostého důvodu. „Při nedávném rozsvěcení vánočního stromku tomu zpívání lidé moc nedali, takže věřím, že teď budeme více slyšet, když už bude zpívat celé Česko," doplnila s úsměvem. Rozlévat se bude na náměstí zdarma i svařené víno.

Již tradičně se do Česko zpívá koledy přihlásilo město Kraslice. Dějištěm bude náměstí T.G.M. u vánočního stromečku. Vedení města tam bude od 17.30 hodin rozlévat svařené víno. Těsně před samotným zpíváním ještě vystoupí zpěvák Tomáš Dvořák, který zároveň vyzve návštěvníky ke společnému pění. „Postavíme na náměstí opět projekci, kde poběží texty vánočních koled, takže zpívat bude moci i ten, kdo si je úplně nepamatuje," říká za pořadatelskou Agenturu On-Off Tomáš Cvek.

A ani Sokolov nezůstane pozadu. Tam se bude zpívat u kostela na Starém náměstí z iniciativy obyvatele města Radomíra Voznici. „Pro návštěvníky chystáme občerstvení od 17 do 19 hodin. Chybět nebudou namnožené koledy, aby mohli všichni zpívat, svíčky, prskavky. Budeme zpívat na náměstí pod pódiem v komorní atmosféře bez aparatury. A když máme rok Karla IV., budu já v kostýmu středověkého Herolda Radomíra," přiblížil Radomír Voznica.

Nově přibude i Chodov. K Česko zpívá koledy se přihlásil Rudolf Netík, kterého v uplynulých letech akce nadchla. „Byl jsem na dvou zpíván po okolí, a tak jsem si řekl, že bysme si mohli zazpívat i u nás," uvedl. Kamarády a místní vyzval na sociální síti a věří, že se jich sejde celá řada. „Zpívat budeme v parku u knihovny u sochy Knihkupce," doplnil.

Deník bude dění v regionu při společném zpívání opět pečlivě zaznamenávat. V den konání akce, tedy ve středu 14. prosince, navíc vyjde v našich novinách zpěvník s texty všech zpívaných koled. Tak neváhejte a přijďte si s námi zazpívat.

ZPĚVNÍK VYJDE VE STŘEDEČNÍM SOKOLOVSKÉM DENÍKU

Přijďte si s námi ve středu 14. prosince společně zazpívat vánoční koledy. V den konání akce vyjde v Sokolovském deníku zpěvník koled, které se budou v českých městech zpívat.