Kniha pojednává o prospektorech drahých kovů a hledačích pokladů (proutkařích, používajících virgule), o kterých pojednávají četné pověsti po celých Čechách, ale i názvy různých lokalit. Nechybí mezi nimi ani náš region.

„V našich končinách nalezneme u Tašovic takzvanou Štolu Benátčanů, u Lokte se podle pověstí vyskytovali tajemní cizinci, například u samoty Zdemyšl nebo v Nadlesí či Údolí. Také v Boučí blízko u Sokolova měli působit Benátčané, kteří měli odírat chudé horníky. Mnoho pověstí pochází ze Slavkovského lesa, ale i z Kraslicka,“ přiblížil tajemný obsah knihy ředitel muzea Michael Rund.

Zkušený autor knihy, sám báňský odborník, se na problematiku dívá s nadhledem a hledá souvislosti mezi pověstmi a skutečností. Podává ji způsobem srozumitelným jak pro děti, tak i pro dospělé. Zájemci se nedozvědí jen o hledačích pokladů a vzácných kovů, tedy prospektorech a proutkařích, ale i o prubířích a alchymistech, také o cestování ve středověku a raném novověku.

Stonožku s penězi donesli na dětské oddělení žáci 8.A.
Děti dětem pomáhaly se Stonožkou

Zajímavou autorovou konstrukcí je rozbor cesty bájných argonautů za zlatým rounem jako loupeživé výpravy za zlatem, které se již ve starověku získávalo propíráním zlatonosných písků ve žlabech, jejichž dno bylo vyloženo ovčími kůžemi.

Stodesetistránkovou publikaci formátu A5 doprovází řada barevných obrázků a mapek. Kniha je k dostání ve výstavní síni muzea v sokolovském zámku. (roc,mr)

Ilustrační foto.
Audiovizuální přenosy z jednání prostě nebudou